2024. április 20., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Völler: Fölmosták velünk a padlót!

Nem fukarkodtak a csapatok a gólokkal a Bajnokok Ligája-csoportkör 5. fordulójának szerdai játéknapján: nyolc találkozón 36 gól született, ami 4,5 gólos meccsenkénti átlagot jelent. Mindegyik mérkőzés hozott gólt, nagyarányú győzelmet ünnepelhetett a Manchester United, a Sahtar Donyeck, a Real Madrid; a Juventus és a Benfica életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Az A csoport két meccse 11 gólt hozott, a Manchester United valósággal földbe döngölte a Bayer Leverkusent idegenben, 5:0-s győzelemre nagy valószínűséggel a legvérmesebb szurkolók közül is kevesen számítottak. Rudi Völler sportigazgató egyenesen mészárlásnak nevezte a vereségüket: „Kell egy kis idő, amíg magunkhoz térünk, mert felmosták velünk a padlót. Pár hibánkat kegyetlenül kihasználta a Manchester United, a második félidőben nem volt bennünk elég kraft ahhoz, hogy felálljunk, pocsék teljesítményt nyújtottunk. Ennek ellenére nem engedhettük volna meg, hogy lemészároljanak bennünket.” A manchesterieket irányító David Moyes szerint játékosai ezen a meccsen játszottak eddig a legjobban a keze alatt: „Az eddigi időszakomban most játszottunk a legjobban, és lesz ez még jobb is. A gólok kerülnek a címlapra, de jól is védekeztünk. Különleges, hogy idegenben öt találatot szereztünk. Sok remek teljesítmény volt, összességében nagyon jól játszottak a játékosaink. Ebből szeretnék még többet látni a szezonban.”

A kvartett másik meccsén a Sahtar Donyeck nyert 4:0-ra a Sociedad ellen, így a tabellán megelőzte a Leverkusent egy ponttal, de nehéz lesz megtartani a második helyet, mert az utolsó fordulóban Manchesterbe utazik az ukrán együttes – amely egy győzelemmel akár csoportgyőztes is lehet –, a németek pedig San Sebastiánban lépnek pályára.

A B csoportban a Real Madrid 4:1-re verte emberhátrányban is a Galatasarayt, így megadta a lehetőséget a Juventusnak, hogy egy győzelemmel feljöjjön a kvartett második helyére. A Juventus nem is bízott semmit a véletlenre, Arturo Vidal mesterhármasával 3:1-re nyert a dán vendégcsapat ellen, így ha az utolsó fordulóban pontot szerez Törökországban, továbbjut. A torinóiak hőse hazavitte a labdát a kisfiának: „Hazaviszem a labdát a fiamnak, hogy később megmutathassam, mivel értem el a mesterhármast ezen a mérkőzésen. Egy kicsit tartottunk a meccstől, mert tudtuk, hogy nagy a tét, de az edzőnk elmondta, hogy csak a győzelemre szabad koncentrálnunk.”

A C jelű négyesben a PSG viszonylag könnyedén győzte le 2:1-re az Olympiakoszt, a párizsiak vezető gólját Zlatan Ibrahimović szerezte, és mivel a francia bajnoki címvédő számára nem volt túl nagy tétje a meccsnek, inkább az Aranylabda-szavazásról faggatták az újságírók, amire a svéd-bosnyák támadó a tőle megszokott magabiztossággal válaszolt: „Nem gondolok sokat erre a díjra, nem fontos számomra. Nincs rá szükségem, hogy tudjam: én vagyok a legjobb.” Az Olympiakosz nehéz helyzetbe került ezzel a vereséggel, ugyanis a Benfica Rodrigo hajrágóljával nyerni tudott Brüsszelben, így pontszámban beérte a görögöket. Az utolsó fordulóban azonban a portugál együttesre vár nehezebb feladat, ők fogadják ugyanis Ibráékat, míg Pireuszba az Anderlecht látogat. Az esélyek kapcsán megszólalt a szerb válogatott Nemanja Matić is, aki a portugál együttes első gólját lőtte Brüsszelben: „Mindent megteszünk majd az utolsó fordulóban a győzelemért. Egy kis szerencsével továbbjuthatunk.”

A D csoportban a címvédő Bayern München –20 fokban is 3:1-re nyert a CSZKA Moszkva otthonában, amivel BL-rekordot állított fel: sorozatban tizedik mérkőzésükön diadalmaskodtak a legrangosabb európai kupasorozatban, ami korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült. Ráadásul a BL-ben még soha egyetlen csapat sem nyert meg öt egymást követő idegenbeli mérkőzést, ami szintén sikerült a bajoroknak. Gólzáporos meccsen nyert a Manchester City is, így az utolsó fordulóban a két szerdai győztes a csoportelsőségről, a két vesztes pedig az Európa-ligát érő harmadik helyről dönt.