2024. március 28., csütörtök

Blokádok a menekültek miatt

Az obrenovaci rendőrség elfogta a menekültek barakkjait felgyújtó férfit

Polgári elégedetlenségbe és gyújtogatásba torkolt Obrenovac környékén annak a 100 menekültnek az elszállásolási ügye, akiket a szerb kormány az obrenovaci Nikola Tesla B hőerőmű közelében található munkásbarakkokban kívánt ideiglenesen elszállásolni. Az incidensben szerda este felgyújtották a két munkásbarakk egyikét, a gyújtogatót csütörtökön állította elő a rendőrség. A hatóságok M. G. (1979) obrenovaci lakost szándékos gyújtogatás alapos gyanúja miatt 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték.

A helyiek szerdán és csütörtökön eltorlaszoltak az Obranovac felé vezető utak közül kettőt, sátrakat vertek, tüzet gyújtottak és kijelentették, addig maradnak az úton, amíg el nem szállítják a Pakisztánból, Afganisztánból és más országokból érkezett menekülteket a környékről.

A helyiek a saját biztonságukat féltik, véleményük szerint a menekültek veszélyt jelenthetnek rájuk és a szerbiai áramtermelés megóvása miatt vonultak az utakra. Mivel a helyiek nem engedték az autóbuszokat a hőerőmű közelébe, a menekülteket ideiglenesen egy obrenovaci szállodába helyezték el éjszakára. Az elszállásolási ügyük akkor vállt végleg kérdésessé, amikor egy akkor még ismeretlen személy felgyújtotta a menekültek befogadására felkészített két barakk egyikét. A gyújtogatásban teljesen leégett az egyik 400 négyzetméteres, 20 szobás barakk és a másik barakk tetőszerkezete is megrongálódott.

A szerbiai kormány hétfőn rendelte el, hogy azoknak a menekülteknek, akiknek már nincs hely a bogovođai menekültközpontban, és akik eddig is az épület körüli területen éltek embertelen körülmények között, az obrenovaci Poljačka utcában található munkásbarakk legyen az ideiglenes szálláshelyük, ahol biztosítani tudják számukra az alapvető életfeltételeket addig, amíg át nem alakítják az egykori mladenovaci Mala Vrbica katonai komplexumot menekültközponttá. Amint kiderült a kormány szándéka, Miroslav Čučković, Obrenovac község elnöke arra kérte a szerb kormányt, hogy bírálja felül a döntését. Véleménye szerint az illetékesek rossz helyszínt választottak, ugyanis a barakkok csupán 50 méterre helyezkednek el a Nikola Tesla B hőerőműtől.

– Öt másodperc alatt veszélybe sodorhatják Szerbia áramellátását. Tapasztalatból beszélek, ezért arra kérem a kormányt, hogy bírálja felül a döntését – mondta Čučković.

Ivica Dačić szerb kormányfő szerint Szerbiának kevesebb mint 1000 menedékkérő befogadására van kapacitása, a törvényes eljárást pedig be kell tartani. Kiemelte, hogy Szerbia korszerű ország és ezért be kell tartania a nemzetközi kötelességeit, majd hozzátette, hogy azt sem titkolhatja, hogy több ezer menekült tartózkodik az országban.

– Nem tudunk ennyi menekültet befogadni, és amíg nem épülnek fel az ehhez szükséges épületek, el kell őket helyeznünk valahol. Persze, ha megkérdezünk valakit, hogy hol helyezhetnénk el őket, akkor valószínűleg egyetlen helyszínt sem ajánlana – mondta a kormányfő.

A humanitárius civil szervezetek értetlenségüket fejezték ki az esettel kapcsolatban. A belgrádi Emberi Jogi Központ arra kéri a polgárokat, hogy mutassanak együttérzést a menekültekkel és azok szükségleteivel kapcsolatban.

– Számba véve az elmúlt húsz év történéseit, nem engedhetjük, hogy idegengyűlölő és fajgyűlölő kép terjedjen el Szerbiáról a világban – áll a közleményükben.

A Demokrácia Központ is elítéli a történteket. Mint azt egy csütörtöki tanácskozásukon megjegyezték, az államnak határozottabban kellett volna fellépnie Obrenovacon. Vida Ogjenović írónő szerint az obrenovaci incidens arra utal, hogy az emberszeretet Szerbiában válságban van. Mint megjegyzi, elszörnyed az empátia és a megértés hiányától, amely az országban tapasztalható.