2024. április 25., csütörtök

Az ifjú természetfotós

A 14 éves Szekeres Levente a Fókuszban a természet című fotókiállítás nyertese

A Riparia Természetbarátok Egyesülete az idén 3. alkalommal rendezte meg a Fókuszban a természet című fotókiállítását. A kiállításon öt ország 47 hivatásos és amatőr természetfotósának munkái voltak megtekinthetők. A szerzők vadon élő állatok, vadon termő növények és tájkép kategóriákban pályázhattak.

A pályázat és kiállítás célja ráirányítani a figyelmet a természet és a környezetvédelem fontosságára, hogy a jövő nemzedékei ne csak valamelyik szülő vagy nagyszülő fotóalbumát nézegetve, hanem a valóságban csodálhassák meg az élővilág szépségeit. A látogatók szavazatukkal kiválasztották a nekik legjobban tetsző alkotást, az idén a közönségdíjat Szekeres Levente nyerte el, ő jutalomként egy napot tölthet a Szabadkai-homokpuszta ragadozómadár-etetőjén. Az első díjat a Palics-Ludas Közvállalat biztosította.
Szekeres Levente 14 éves, Szabadkán született, a fotózás a hobbija. Mint elmondta, már kiskorától kezdve nagyon szereti a természetet, sokat járt a természetben, madarászott is, és így kezdett el fotózni, ami nagyon megfogta őt, és azóta is foglalkozik vele.
– A kedvenc témáim természetesen a madarak, ezek közül is leginkább a sasok és a vízimadarak. Elég sok időt és önfeláldozást igényel ez a hobbi, amelyben támogatnak, örülnek, hogy ezzel foglalkozom, és az iskolában az osztályzatok sem sínylik meg – mondta el.
Már több kiállításon is részt vett.
– Az idén Az év természetfotósa kiállításon ifjúsági kategóriában 3 képem szerepelt sikeresen, a Riparia előző kettő kiállításán is volt kiállítva fotóm, harmadikként pedig a Természet fragmentumai kiállítást említeném meg – mondta még Levente, és azt is elárulta, hogy a példaképe Gergely József természetfotós.