2024. április 20., szombat

Milliós kártérítés lesz a vízgyár helyett?

A WTE Wassertechnik társaság nem érti a nagybecskereki önkormányzat vonakodását

Az esseni székhelyű osztrák–német WTE Wassertechnik társaság több millió eurós kártérítést követel, ha a nagybecskereki önkormányzat felbontja a vízgyár építéséről szóló, 2012 áprilisában megkötött, 25,6 millió euró értékű szerződést, közölte tegnap Nagybecskereken Jörg Köring, a WTE Wassertechnik GmbH műszaki igazgatója. A Vojvodina szállodában megtartott sajtótájékoztatón az újságírókon kívül jelen voltak a Városi Vízművek egykori vezetői, az önkormányzati hatalom azonban nem képviseltette magát.

– Másfél éve vagyunk jelen Nagybecskereken, megtörtént a vízgyár pilótaberendezésének a tesztelése, elkészült a tervdokumentáció és 2012. október 15-éig elvégeztük, amit vállaltunk. Attól kezdve készen állunk arra, hogy hozzáfogjunk a vízgyár építéséhez. Az önkormányzattól várjuk a zöld fényt – de mindhiába. Sok szakembert alkalmaztunk és több millió eurós kiadásaink voltak. A jogerős szerződés felbontása esetén kénytelenek leszünk megvédeni az érdekeinket – nyilatkozta a német társaság képviselője. Szerinte, ha a nagybecskereki vízgyár mégsem épül fel, az kárt okoz majd a nagybecskereki polgároknak és az egész gazdaságnak, és rossz üzenetet továbbít majd a többi külföldi befektető felé is.

A nagybecskereki városi képviselő-testület szeptemberi ülésén a hatalmi többség megszavazta Ivan Bošnjak (SZHP) polgármester javaslatát, aki kezdeményezte a WTE Wassertechnik társasággal a vízgyár építéséről kötött szerződés felbontását, valamint azt, hogy az állami revizor vizsgálja át a korábbi (demokrata–ligás) hatalom ezzel kapcsolatos jogi lépéseit. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem tudni, hogy milyen módon és mikorra biztosítanak majd egészséges ivóvizet. Nagybecskereken és a környező falvakban a magas arzéntartalom miatt a tartományi egészségügyi felügyelőség 2004 elején tiltotta be a vezetékes víz használatát. A Béga menti város lett a palackozott víz egyik legnagyobb fogyasztója az országban, az illetékesek pedig azóta keresik a megoldást.

A Wassertechnik társaságot hivatalosan senki sem értesítette a nagybecskereki önkormányzat kételyeiről. Erről a sajtóból értesültek. Ennek ellenére továbbra is készek arra, hogy hozzáfogjanak a munkához, és hogy 36 hónap alatt megépítsék a vízgyárat. Jörg Köring szerint már jövő év márciusában elkezdhetnék a munkát.