2024. március 28., csütörtök

„Horvátországban jó a kisebbségeknek”

Előbb vagy utóbb biztosan szabadon lengedezhet a Preševo-völgyi települések épületein Albánia zászlaja, hangzott el Preševóban

Csütörtökön a dél-szerbiai Preševóban is megünnepelték a zászlók napját, azaz Albánia államiságának napját. Reggelre virradóra a preševói községházán a szerbiai mellett Albánia zászlaja is ott lengedezett. Hírügynökségi jelentések szerint az albán zászló mellé egy vörös plakátot függesztettek ki, az „Adjátok vissza a szobrunkat!” felirattal, utalva ezzel a Preševo, Medveđa és Bujanovac Felszabadítási Hadsereg (UÇPMB) elesett tagjainak emlékére felállított, majd idén januárban eltávolított emlékműre.

A községi képviselő-testület ünnepi ülésen emlékezett meg Albánia államiságának napjáról. Az ülés egyperces néma felállással kezdődött, tiszteletadásként az UÇPMB elesett tagjai előtt, majd ezt követően a képviselők elénekelték az albán himnuszt.

A kora délutáni órákban a település központjában tiltakozó sétát szerveztek, amelyen egyebek mellett amiatt fejezték ki nemtetszésüket a felvonulók, hogy a három Preševo-völgyi településen egyébként nem tűzhetik ki Albánia zászlaját. Skender Destani, Preševo polgármesterének a helyettese emlékeztetett arra, hogy a három településen mintegy 60 ezer albán nemzetiségű polgár él, majd abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy emiatt előbb vagy utóbb szabadon lengedezhet az épületeken Albánia zászlaja. Destani nem ért egyet azzal, hogy a szerbiai nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak segítségével a közösségek kellőképpen megvalósíthatnák jogaikat. Horvátországban például sokkal jobb a kisebbségek helyzete, külföldről hozathatják be a saját anyanyelvükön íródott tankönyveket és használhatják, illetve kitűzhetik anyaországuk jelképeit, érvelt Destani.