2024. április 20., szombat

A gazdasági miniszter nem mond le

Saša Radulović gazdasági miniszter nem áll el az új munkatörvény módosítási javaslataitól, és nem mond le tisztségéről, mint azt szerdán az ország két reprezentatív szakszervezete, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet és a a Szerbiai Önálló Szakszervezet vezetői követelték. Radulović a csütörtöki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, a gazdasági minisztérium ragaszkodik a törvénymódosítási javaslataihoz, és reményét fejezte ki, ez az év végéig a rendes képviselőházi eljárásba kerül. Meggyőződése szerint a munkatörvényre, a tervezési és építkezési, a privatizációs és a vállalatok csődeljárást szabályozó törvényre tett módosítási javaslatok kulcsfontosságúak a szerbiai gazdaság felépüléséhez. Úgy tartja, a munkahelyek elvesztéséhez és ahhoz, hogy az utóbbi időben újakat alig nyitottak, éppen a jelenlegi rossz törvények okolhatók.

A miniszter a sajtótájékoztatón kifejtette, nem állják meg helyüket azok a kijelentések, melyek szerint az új munkatörvény, ha elfogadják a módosításokat, katasztrofális lesz, és épp emiatt veszítik majd el a dolgozók munkahelyüket, mert a kormány épp az ellenkezőjét tervezi: a foglalkoztatottság növelését.

A két nagy szakszervezet vezetősgének döntését, hogy kivonulnak az új munkatörvény kidolgozására összeállított csoportból a miniszter tévesnek ítélte meg, mert mindenki számára elfogadható megoldást kell találni, ez pedig kizárólag az együttműködés és az építő jellegű párbeszéd révén valósítható meg – mondta.