2024. április 16., kedd

Összefogás nélkül piacképtelenek vagyunk

Előadássorozat kezdődött a mezőgazdászokat érintő témákról – Magyarkanizsán volt a nyitóest

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége téli előadássorozatot indított a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatásával. Az előadásokon a termelőket érintő legaktuálisabb témákat ölelik fel Vajdaság 15 településén. A nyitóestet Magyarkanizsán hétfőn este tartották meg a városháza dísztermében. Az est társszervezője a község Agrár Uniója volt, a téma pedig az új típusú szövetkezetek létrehozása és működtetése.

Erről Kovács József zentai mezőgazdasági mérnök tartott előadást, aki a szövetkezetekbe való tömörülést megoldásként mutatta be a termelők számára kedvezőbb felvásárlói ár kialakítására és biztos profit szerzésére. Előadásában európai uniós mintákon ábrázolta ezeknek a szövetkezeteknek a működését, továbbá elmondta, hogy az Európai Unió agrárpolitikája elsősorban az átlagméretű családi gazdaságokat támogatja. Azt is hozzátette azonban, hogyha ezek nem társulnak szövetkezetbe, önmagukban piacképtelenek. A szövetkezetek növelnék a termelők érdekérvényesítő képességét, nagyobb befolyást eredményezne a piaci árra, és több profitot biztosítana. Ehhez azonban különböző feltételeknek kellene eleget tenni, például a szövetkezet dolgozói nem lehetnének tagok, valamint mentesnek kellene lennie minden politikai érdektől és külső befolyástól. Az előadásból megtudtuk, hogy a szerbiai törvények nem szabályozzák megfelelően a szövetkezetek létrehozását és működését, emellett hiányzik az ösztönző pénzügyi háttér, az igazi piaci verseny és az emberek egymás közötti bizalma is.

Az est második részében Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési, Értékesítési Társaság (VaTeBeT) igazgatója tartott előadást, aki vállalkozását mint innovatív, egész Vajdaságra kiterjedő közvetlen értékesítési rendszert ismertette, amely a helyi áruk célirányos piacra jutását és felhasználásának növelését segíti elő, árut termeltet és értékesít, valamint közvetítői szerepet vállal a bankok, biztosítók irányában. Ő is az összefogás létfontosságát hangsúlyozta.

A tartományi illetékesek közül jelen volt Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója és Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság segédtitkára. Mindketten a jövő évre vonatkozó pályázati és támogatási lehetőségeket ismertették, amelyek továbbra sem kecsegtetőek. Az Alap igazgatója elmondta, hogy 2014-ben mindössze 550 millió dinár áll rendelkezésükre, viszont 1-2 százalékos kamatlábat garantálnak. Molnár Viktor ígérte, hogy jövőre is 20–30 pályázatot ír ki a titkárság, amelyekről a médián keresztül értesülhetnek a termelők.