2024. április 19., péntek

Újabb vérfürdő Irakban

Legalább huszonheten meghaltak szerdán Irakban különböző merényletekben, és rábukkantak tizenkilenc, kivégzésszerűen megölt ember holttestére is.

Ismeretlen öngyilkos robbantást hajtott végre egy temetésen, kilenc gyászoló életét vesztette, huszonegyen megsebesültek. A támadást napnyugta előtt követték el az iraki főváros nyugati részén, a túlnyomórészt szunniták lakta Abu Graib településen. Egészségügyi források megerősítették a legújabb merénylet áldozatainak számát, elmondták azonban, hogy a halottak száma tovább emelkedhet, ugyanis többek is válságos állapotban vannak. Pokolgép robbant Bagdad egyik déli kerületében, Dorában is, két ember meghalt, további öt pedig megsebesült.

Ugyancsak Dorában két elhagyatott helyen rábukkantak tizenkilenc agyonlőtt ember holttestére. Kezük és lábuk össze volt kötözve, egyeseknek a szemét bekötötték. A 25 és 35 év közötti férfiakat fejbe, illetve mellkason lőtték. Azonosítani egyelőre nem tudták őket. Ez a fajta tömegmészárlás az iraki felekezetközi erőszakhullám legsúlyosabb, 2006 és 2007 közötti időszakára emlékeztető.

Aknavető-támadás érte a főváros egyik délnyugati részét. A három aknagránát két ember halálát okozta, öten megsebesültek. Fegyveresek megöltek egy embert, másik hármat pedig megsebesítettek egy délkeleti kerületben.

Az ország nyugati részén található Ramádiban robbantásos és lőfegyveres merényleteket hajtottak végre két rendőrőrs ellen, és ezekben legalább nyolc rendőr meghalt, több mint húsz pedig megsebesült. Egy, az iraki–szíriai határ közelében fekvő településen út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában egy katona meghalt, egy pedig megsebesült.