2024. április 19., péntek

Tunéziában tüntetők felgyújtották a kormánypárt egyik székházát

Megostromolta és felgyújtotta több száz tüntető szerdán a Tunézia középső részén fekvő Gafszában a kormányzó párt, az iszlamista en-Nahda (Újjászületés) székházát.

A tüntetők előzőleg megpróbáltak behatolni a kormányzó hivatalába is, de ott a rendőrség feloszlatta a tömeget.

A pártszékházból aktákat és bútorokat hurcoltak ki az utcára, ahol meggyújtották azokat. Rendőrök nem voltak a helyszínen, a tiltakozók a tűzoltókat sem engedték oda.

Két másik városhoz, Szilianához és Gábeszhez hasonlóan Gafszát is általános sztrájk bénította meg szerdán. A sztrájkolók a tavalyelőtti rendszerváltó megmozdulásokat is kiváltó szegénység és a regionális egyenlőtlenségek ellen tiltakoznak.

Az elmúlt két év tiltakozó mozgalmai során a tunéziai kormány vezető pártja, az en-Nahda több vidéki székhelyét is megtámadták, közöttük volt a gafszai is.

A szerdai gafszai sztrájkot az váltotta ki, hogy a kormány úgy döntött: a kormányzóság nem szerepel azoknak a térségeknek a listáján, amelyekben a következő években orvosi fakultást és egyetemi klinikát építenek.

Az UGTT szakszervezet szerint a kormánydöntés az ország különböző tartományai közötti egyenlőtlenségről tanúskodik.

Gafsza tartomány foszfátbányai miatt stratégiai fontosságú, de egyben az ország egyik legszegényebb térsége is. 2008-ban a szegénység miatt itt kitört felkelést vérbe fojtották.