2024. április 25., csütörtök
OLASZ SZENÁTUS

Berlusconit kizárták a parlamentből

A fohász sem segít(het)ett (Fotó: Beta/AP)

A fohász sem segít(het)ett (Fotó: Beta/AP)

Szerdán azonnali hatállyal kizárták az olasz parlamentből Silvio Berlusconi volt kormányfőt. A szenátus elnöke kijelentette, hogy a korábban adócsalásért elítélt Berlusconi nem érdemli meg a parlamenti képviselői helyet. Berlusconit augusztusban négy év börtönbüntetésre ítélték, amit házi őrizetben, vagy a közhasznú munka végzésével vezekelhet(ne) le. A szenátusi vita során a többség elutasított kilenc javaslatot is, ezeknek az volt a céljuk, hogy az adócsalásért jogerősen négy évre elítélt politikusra ne alkalmazzák az úgynevezett Severino-törvényt. Ez azt mondja ki, hogy nem lehet a parlament tagja olyan személy, akit több mint két év börtönbüntetésre ítéltek jogerősen. Berlusconi legalább hat évig nem indulhat parlamenti választáson.

A mandátumának visszavonásáról tartott szavazás előtt mondott római beszédében Berlusconi a pártja, a Forza Italia (FI) szolidaritási demonstrációján az olasz himnuszt idézve közölte; „Készen állunk a halálra”.

A FI adócsalásért elítélt elnöke azt mondta „ez a gyász napja”. Az ügyészség áldozatának nevezte magát, amely húsz év óta üldözi azért, hogy a hatalom a baloldal kezébe kerüljön. „Egyetlen civilizált országban nem üldöztek még így politikai vezetőt! – vélekedett.

„Nem vonulok vissza egy kolostorba! A helyemen maradok!” – hangoztatta a 77 éves politikus, hozzátéve, még inkább Olaszország szabadságáért fog harcolni.