2024. április 24., szerda

Ajándék kerékpár a legjobb hivatalnokoknak

Saját kérésére a közelmúltban felmentették tisztsége alól Simon Erzsébet Zitát, az MNT tájékoztatási ügyekkel megbízott tanácsosát

A Magyar Nemzeti Tanács illetékesei elbírálták a demonstrátori ösztöndíjat megpályázó felsőéves, kiemelkedő tanulmányi előmenetelű, szerbiai felsőoktatási intézmények hallgatóinak a pályázatait. Így csütörtökön nyolcvanhat fiatal írhatja alá az ösztöndíjszerződést, derült ki kedden dr. Korhecz Tamás, az MNT elnökének sajtótájékoztatóján.

Arról is értesülhetett a közvélemény, hogy Simon Erzsébet Zitát, az MNT tájékoztatási ügyekkel megbízott tanácsosát saját kérésére Korhecz nemrégiben felmentette tisztsége alól. A tanácsos asszony egészségügyi okokra hivatkozva kérte felmentését, munkaviszonya november 8-ai dátummal szűnt meg, közölte Korhecz, majd elmondta, hogy a következő nemzeti tanácsi választásokig nem kívánja betölteni a megüresedett tisztséget.

Lapunk kérdésére, hogy a csupán jó néhány hónap múlva esedékes nemzeti tanácsi választásokig vajon teljesen irányítás nélkül marad-e a tájékoztatás területe, az MNT elnöke nemmel válaszolt. Elmondta, hogy a Közigazgatási Hivatal egyik hivatalnoka foglalkozik a médiával. Ezenkívül az MNT-nek van Tájékoztatási Bizottsága, annak pedig elnöke és alelnöke, jegyezte meg Korhecz, majd hozzátette, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a TB elnöke és alelnöke, valamint a KH megbízott hivatalnoka fogják ellátni a médiához kapcsolódó napi feladatokat. Ha esetleg az események indokolttá tennék, akkor az elkövetkezendőkben még mindig felülvizsgálhatják a tájékoztatással megbízott tanácsosi tisztség betöltésének a lehetőségét a választások előtt.

A sajtótájékoztatón Korhecz ajándék kerékpárt adott át Kolozsi Andreának, a Közigazgatási Hivatal titkári teendőkkel megbízott hivatalnokának. Az ünnepélyes átadást megelőzően rámutatott, hogy az MNT munkája a közvéleményben elsősorban az elnökön, valamint a bizottságok elnökein vagy a KH tanácsosain keresztül jelenik meg. Ugyanakkor a KH főállású hivatalnokainak is legalább ugyanennyire fontos szerepe van az MNT sikeres működésében, emelte ki Korhecz, majd az alkalmazottak folyamatos motiválásának, eredményeik elismerésének fontosságát hangsúlyozta. Ennek szellemében az MNT minden hónapban megválasztja a legjobb hivatalnokát. A kitüntetés némi pénzjutalommal is jár. A jövőben a kitüntetett hivatalnokok szolgálati kerékpárt is kapnak ajándékba.

– Vajdaságban gyártott kerékpárokat ajándékozunk. Ezzel hivatalnokaink egészségügyi állóképességéhez is pozitívan hozzájárulunk. Annak is jelentősége van, hogy Szabadkán a kerékpár egy kulturális hagyományt is kifejez. Ezenfelül fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk a környezetszennyezés csökkentéséhez – fogalmazott Korhecz.

Kolozsi Andreán kívül hét másik, korábban a hónap hivatalnokaként kitüntetett személy is ajándék kerékpárt vehetett át.

A folytatásban kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium véglegesítette a nemzeti közösségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosításának munkaváltozatát, és meghirdette annak közvitáját.

– Mint ismeretes, a többi nemzeti tanács megbízásából jelen voltam a törvénytervezetet előkészítő munkacsoportban. Megerősíthetem, hogy a közvitára az a tervezet került, amelyet mi a munkacsoportban megtárgyaltunk és elfogadtunk. Az MNT szempontjából az előterjesztett módosítások elfogadhatók, és egészében véve a nemzeti tanácsok intézményét, a választási folyamatot, a bejegyzést, a jogérvényesítést és a külön választási névjegyzék pontosságát előmozdító változásokról van szó. A minisztérium úgy döntött, hogy a nemzeti tanácsok hatáskörei és finanszírozásának vonatkozásában nem módosítják a törvényt ebben a pillanatban – foglalta össze Korhecz.

Végezetül rövid ismertető hangzott el az MNT soron következő, december 3-án megtartandó rendes üléséről. Ezen feltehetőleg 12 napirendi pontot vitatnak majd meg, egyebek mellett a média-, az oktatási és a művelődési stratégiák 2013-as évi jelentéseit. A diplomahonosítások kérdésével kapcsolatban is napirendre kerül egy dokumentum, nevezetesen egy elemzés, amelyből kiderül, hogy mi vár a külföldön szerzett diplomájukat honosítani kívánó személyekre. Korhecz emlékeztetett, hogy az MNT minden külföldön diplomázott vajdasági magyarnak lehetővé teszi a honosítás költségeinek a visszatérítését. A programot a Szekeres László Alapítvány kezeli. Első decemberi ülésén az MNT azt a határozatát is módosítani fogja, amely a vajdasági magyar nemzeti közösség ünnepeit és jeles napjait határozza meg. A jeles napok közé bekerül a vajdasági magyar képzőművészet napja. A jövőben november 14., Ács József festőművész születésnapja lesz ez a jeles nap.