2024. április 20., szombat

Újabb csapás a sofőrökre

Továbbra is Szerbiában legdrágább az üzemanyag

A kötelező üzemanyag-tartalékokról szóló törvény miatt a közeljövőben újabb drágulásra számíthatnak a szerbiai sofőrök. Noha csak néhány dináros áremeléssel kell számolni, újra felvetődik a kérdés: miért ilyen drága az üzemanyag Szerbiában? A régióbeli országokkal való összehasonlítás után megállapítható, hogy egy hazai sofőr egy liter gázolajért többet fizet, mint a vezetők Albániában, Boszniában, Bulgáriában, Horvátországban, Macedóniában, Montenegróban és Romániában. A benzin Szerbiában drágább, mint Albániában, Boszniában, Horvátországban, Macedóniában és Romániában. A régiót tekintve egyedül Görögországban, Magyarországon és Szlovéniában kell többet fizetni az üzemanyagért, viszont ezekben az országokban magasabbak a fizetések is. A felsorolt összehasonlítások tükrében nem csoda, hogy a töltőállomásokon, egyes becslések szerint, a tavalyi forgalomhoz képest 15 százalékkal csökkent az eladás.

A Szerbiai Kőolajtársaságok Szövetsége (UNKS) elemzést készített a kőolajszármazékok árának alakulásáról minálunk és a szomszédos országokban. Szerbiában egy liter dízel átlagosan 1,32 euró, ugyanennyi benzin pedig 1,313 euró. A horvátok, akiknek átlagosan tekintve kétszer akkor a fizetésük, mint Szerbiában, egy liter euródízelért 1,26, egy liter benzinért 1,31 eurót fizetnek. A szlovéneknek nincsen kőolaj-finomítójuk, viszont alig fizetnek többet az üzemanyagért. Szlovéniában egy liter euródízel 1,35 euró, egy liter benzin pedig 1,41 euró.

A hazai kiskereskedésekben az árakat teljesen szabadon formálják, az államnak szinte nincs beleszólása az árak szabályozásába, főként a haszonkulcsok meghatározásába. A régióbeli országok többségében az állam határozza meg, hogy mennyit kell fizetni a töltőállomásokon, figyelembe véve a nyers kőolaj árát, a külföldi és hazai valuták bankközi alakulását, valamint az infláció mértékét.

Szerbiában egy liter benzinre 49,5, egy liter gázolajra pedig 37 dinár adót számolnak. Ha összeszámítjuk az összes illetéket, megállapíthatjuk, hogy az állam a kiskereskedelmi eladásokból egy liter dízelnek a 44,5 százalékát, ugyanennyi benzinnek pedig a 49,8 százalékát veszi el.