2024. április 23., kedd

Civilek a madarakért

Madárnapot szerveztek Zentán

Amennyiben a zentai Művelődési Házban szombaton megtartott Nagy Madárnap látogatottságát vesszük alapul, akkor szárnyas kedvenceinknek nincs miért aggódniuk: nem fognak éhen maradni az előttünk álló téli időszakban. Az intézmény kiállítótermében ugyanis szinte mozdulni sem lehetett, annyian voltak kíváncsiak a hat zentai és más vajdasági civil szervezet példaértékű összefogásának a rendezvényére.

A Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultációs Testülete által támogatott hétvégi rendezvény szervezői: a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete, a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület, a Zentai Gazdakör, a Ci-Fi Civil Információs Központ, a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület, valamint a Riparia Természetvédő Egyesület aktivistái egy nemcsak élményekben, hanem hasznos tudnivalókban is gazdag délelőtti foglalkozást szerveztek a legkisebbek és a szüleik számára.
Dr. Zsoldos Ferenc köszöntő szavait követően a gyermekek játékos formában ismerkedhettek meg a környezetünkben élő madárfajokkal és persze azzal is, hogy miképpen tehetik elviselhetőbbé számukra a telet. A rendezvényen adták át azokat a fa madárházakat is, amelyeket a projektumban részt vevő civilek készítettek a zentai általános iskolák és óvodák számára. A csöppségek ezenkívül újrahasznosítható hulladékokból maguk is készíthettek madáretetőket.

A szombati rendezvény keretében átadták a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete által meghirdetett fotópályázat díjait is. A szakmai zsűri Kovács Vecei Sára fotóját találta a legjobbnak, a második Parigrosz Tímea, a harmadik pedig Szabó Róbert lett. Közönségdíjban Sóti Réka részesült.

A családi napon Gergely József, lapunk munkatársa, a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület elnöke tartott alkalmi előadást a madarak megfelelő táplálásáról, és a legkisebbek körében óriási népszerűségnek örvendett a Szekeres Ottó, a Riparia Természetvédő Egyesület tagja által levezetett madárhang-felismerő vetélkedő is.

A civil összefogás jegyében nemcsak a polgári egyesületek, hanem magánszemélyek is derekasan kivették részüket a családi nap körüli teendőkből. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos diákjai közül Turkál Anna, Urbán Judit, Faddi Anita és Körmöci Norbert annak a téli pannónak az elkészítésében segédkezett, amelyre a gyerekek elhelyezhették a maguk által készített színes madarakat. Az úgyszintén bolyais Gulyás Aliz, Kincses Endre és Fekete Ágnes, tanárnőjük, Tóth Alisa segítségével origamit készítettek a kicsikkel. Mezei Erzsébet keramikusművész kiállítást hozott régi diákok rajzaiból, és a rajzos foglalkozást koordinálta. Virág Györgynek, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészének a jókedvű konferálása nélkül meg biztos, hogy sivárabb lett volna a rendezvény, Takács Ferenc pedig a madárházak elkészítésében segített a rendezvény szervezőinek.