2024. április 20., szombat

Legyen világosság, de olcsón!

Topolya tartományi támogatást nyert a közvilágítás korszerűsítésére – Az eddigi megtakarításokat fejlesztésekre költötték

A mai energiaárak mellett roppant időszerűek az energiamegtakarítást célzó beruházások. A topolyai önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az ilyen jellegű projektumokra: a múlt héten adták át a községháza felújított fűtési rendszerét, amelynek igen magas az energiahatékonysági foka, Mánity István, a Telekrendezési Közvállalat igazgatója pedig 800 ezer dinár értékű támogatási szerződést írt alá a tartományi energetikai titkársággal. Ezt az összeget a topolyai közvilágítás korszerűsítésére fogják fordítani.

Mánity arról számolt be lapunknak, hogy nem ez az első ilyen jellegű fejlesztésük.
– Topolya közvilágításának a villanyköltsége éves szinten meghaladja a 10 millió dinárt. Arra törekszünk, hogy ebből az összegből valamilyen módon lefaragjunk, és ez bizonyos szinten sikerült is. Az elmúlt években több pályázaton nyertünk pénzt a közvilágítás felújítására. Három éve a GTZ vállalat közreműködésével 108 világítótestet cseréltünk ki új, energiatakarékos és nagy fényerejű lámpákra a Fő utcán. Emellett tartományi pályázatokon nyertünk pénzt a Tito marsall utca, a Zentai út, a Csantavéri út, valamint a Bajsára, a Bácskossuthfalvára és Gunarasra vezető utak közvilágításának felújítására is. Ezzel megfelelő szintre hoztuk a városba vezető utak megvilágítását – mondta el Mánity, majd arról is beszámolt, hogy a frekventáltabb utcákban, városrészekben minden villanykarón van lámpa, a kevésbé forgalmas utcákban minden második karón, a gyéren lakott, félreeső utcákban pedig csak minden harmadik karón.

– Topolyának kb. 100 kilométeres utcahálózata van, és elmondhatjuk, hogy minden utcát lefedtünk a közvilágítással. Több, mint 2000 lámpával világítjuk meg a várost, a kihelyezett energiatakarékos égőknek köszönhetően pedig jelentős megtakarítást sikerült elérnünk. Az így kapott összeget arra fordítottunk, hogy még inkább kivilágítsuk Topolyát – nyilatkozta az igazgató.

A legújabb pályázaton nyert több mint 800 ezer dinárt ugyancsak a közvilágítás energiahatékonyságának javítására fogják fordítani. A projektumba az önkormányzat is be fog szállni egy jelentősebb összeggel, mondta el Mánity.

– A pályázati kiírás feltétele volt, hogy energiatakarékos, ha lehet, LED technológiás világítótesteket helyezzünk ki. Mi vélhetőleg LED technológiás égőket fogunk kihelyezni, amiket korszerű időkapcsolókkal is felszeretünk, hogy ez által további megtakarításokat érjünk el. A teljes projektum értéke 2 millió dinár, amiből a község, saját eszközeiből, 1 millió 100 ezret fog biztosítani – számolt be az igazgató.
Jelen pillanatban a projektum a kidolgozási fázisában van, a világítótestek kihelyezése a jövő év elején várható, amint az időjárás engedi.