2024. április 19., péntek

Előzetes letartóztatás az árutartalékok ügyében

A szökésben levő gyanúsítottak továbbra sem kerültek rendőrkézre

A Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Bíróság a pénteken letartóztatott újvidéki és zombori bűntársulás öt tagja közül csupán Mihail Uvaček, az árutartalékok újvidéki igazgatóságának élelmiszerekért felelős központja vezetőjének rendelt el harmincnapos előzetes letartóztatást. A többi gyanúsított szabadlábon védekezhet.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

Uvačeket, valamint Jelena Drobnjakot, az árutartalékok újvidéki igazgatóságának egyik osztályvezetőjét, Staša Savković bírósági szakértőt, a zombori Siniša Kozlinat és Angelina Strilićet, a Jugoinspekt vállalat munkatársait annak gyanújával vezették elő, hogy visszaéltek a Köztársasági Árutartalékokban tározott árubúzával és árukukoricával, és így 5,5 millió euróval rövidítették meg az állami költségvetést. Az ügyben gyanúsított másik két, zombori illetékességű személy, B. M. (1960) és G. M. (1962) továbbra is szökésben van.

Az ügyben eljáró bíró határozata nyomán Kozlina és Drobnjak nem mehet a közelébe, nem találkozhat és nem kommunikálhat sem a visszaélések során megkárosított személyekkel, sem a tanúkkal.

Az elővezetett és a szökésben levő személyek ellen a rendőrség annak gyanújával tett bűnvádi feljelentést, hogy 2005 és 2012 között 11 ezer tonna árubúza és 10 500 ezer tonna árukukorica átadását tették lehetővé két zombori magánvállalatnak. Ezen a módon jogtalanul tettek szert 5,5 millió euró anyagi előnyre, vagyis ekkora összeggel rövidítették meg az árutartalékokat, részletezte korábban Miljko Radisavljević szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyész.