2024. április 16., kedd

A Genfi megállapodás hatására esett az arany ára

Eladási nyomás alá került hétfőn az arany ára, miután a hét végén a svájci Genfben nemzetközi megállapodás született az iráni atomprogram ügyében, és erősödésnek indult az amerikai dollár.

Az arany jegyzése 16 dolláros, 1,25 százalékos eséssel 1230 dollár alá süllyedt azonnali szállításra Londonban.
A befektetők értékelése szerint a genfi megállapodás után tovább csökkent egy esetleges konfliktus veszélye, ezért elkezdtek átcsoportosítani a hagyományosan biztonságos menedéknek tartott aranyból a részvénypiacra és dollárba.
Az arany és az olaj ára általában kölcsönösen hat egymásra - mondta Ed Meir, az INTL FCStone befektetési tanácsadó elemzője, utalva a kőolajjegyzések esésére.
Yves Lamoureux, a nevét viselő piaci tanácsadó cég vezetője szerint egy darabig nyomás alatt maradhat az arany ára. Pénteken valamelyest korrigált a nemesfém árfolyama, de így is másfél hónapja nem látott veszteséget szenvedett el a múlt héten.
A befektetők több mint másfél éve nem látott ütemben építették le aranykitettségüket. A nemesfémre vonatkozó nettó hosszú pozíciók négyhavi mélypontra süllyedtek - írta az amerikai MarketWatch, a The Wall Street Journal napilapot is kiadó Dow Jones médiacsoport által működtetett weboldal.