2024. április 20., szombat

Mire képes a rendőrség?

Az újvidéki művészeket újabb csapás érte, a Kultúrközpontban bevezetett cenzúra után a rendőrség és a csendőrség közös osztagai a zenészek megfenyítésével kezdték meg a rend bevezetését a városban. Eközben két huligán majdnem agyonvert egy rendőrt, a város központjában pedig a fiatalok fényes nappal heroinoznak az utcán.

Az újvidéki ellenzék hetente támadja a városi vezetést a rossz közbiztonsági helyzet miatt, nagyrészt igazuk is van, mert a helyzet kibírhatatlan, az már persze más lapra tartozik, hogy az egész cirkuszt politikai poénszerzés végett csinálják. A városi parlamenti többségnek most már valami konkrét eredménnyel kellett kirukkolnia, és a jó szokásokhoz híven nem a probléma megoldásán törték a fejüket, hanem azon, hogyan oldhatnák meg a dolgot úgy, hogy minél hatásosabb legyen, de ne keverjen nagy port. Ennek okán Újvidéken összecsődítették a rendőrség és a csendőrség apraját-nagyját, volt itt polgármester, igazgató, minden. A nagybemutató a következőképpen alakult.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a napokban fogadta Milorad Veljovićot, a rendőrség igazgatóját, Milenko Božovićot, a csendőrség vezetőjét, Veselin Milićet, a belgrádi rendőrség főnökét, Stevan Krstićet, az újvidéki rendőrség főnökét, Miloš Tomićot, a pénzügyminisztérium vámfelügyelőségének az igazgatóját és Goran Višnjićet, az újvidéki Városépítészeti Intézet igazgatóját. A polgármester a vendégekkel körbejárta az újvidéki csendőrség székhelyét, megígérte, hogy az újvidéki önkormányzat támogatja a csendőrség és a rendőrség együttműködését.

A csendőrség székhelyén megtekintették azokat a munkálatokat is, amelyeknek köszönhetően új kisfoci-pályát és futópályát kapnak majd a csendőrök, a város összesen 6,5 millió dinárt biztosított a felújításra.

– A felújítás csak egy kis része az önkormányzat és a csendőrség közötti együttműködésnek, a csendőrség székhelyén tett látogatás során megbeszéltük: az önkormányzat további pénzeszközöket biztosít az újvidéki csendőrség számára, hogy minél jobb feltételek mellett dolgozhassanak. Ezenkívül folyamatban van egy versenypályázat, amelynek eredményeképpen 16 járművet biztosítunk az újvidéki rendőrség számára. Tagadhatatlan, hogy Újvidéken javult a közbiztonság, ennek ellenére persze történnek nemkívánatos események, de fontos, hogy a rendőrség és a csendőrség közösen lépnek fel a város közbiztonsága érdekében. Nagy örömömre szolgál, hogy a rendőrség igazgatója találkozót szervezett a belgrádi és az újvidéki rendőrségek vezetőivel. A két legnagyobb rendőrségi egység együttműködése sokat jelent, mert a belgrádi tapasztalatok segíthetnek abban, hogy Újvidék is hasonlóan szervezze meg a városon belül a szervezeti egységeket, természetesen a város nagyságához igazodva – mondta a Vučević.

Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója elmondta, ezzel az akcióval megmutatták, hogyan működhet együtt sikeresen a rendőrség, a csendőrség és az önkormányzat.

– Szeretnénk megmutatni a polgároknak, hogy az önkormányzat és a rendőrség közös érdeke az emberek biztonsága. A találkozónkon megbeszélést tartottunk a csendőrség és a rendőrség közös járőrözéséről Újvidéken. Naponta 24 csendőr járőrözik majd Újvidék utcáin, együtt a rendőrséggel. Mindenki számára ismeretes, hogy nincs elég rendőr Újvidéken, több mint 250 rendőrre lenne szükség. Jelenleg 368 fiatal vesz részt a rendőri kiképzésben, ami százzal több, mint azt előzőleg terveztük. Ez azért történt így, mert utólag módosítottuk a létszámot, hogy Újvidéknek jusson elég rendőr. Fél év múlva, de legkésőbb egy éven belül Újvidék legalább 350 rendőrrel rendelkezik majd – mondta Veljović.

A belgrádi és az újvidéki rendőrség vezetői hangsúlyozták, az ő feladatuk, hogy minél kevesebb incidens történjen a városban, a csendőrséggel való együttműködés pedig biztos pozitív kihatással lesz munkájukra. Az együttműködés és a karhatalmi szervek modernizációja biztosítja, hogy a jövőben kevesebb szabálysértés történjen, javuljon a közbiztonság.

Eddig a kirakat duma. De milyen előzmények eredményezték ezt a nagy felhajtást, miért volt szükség erre?

A közbiztonság javítására nagy szükség van a tartományi fővárosban, sokat beszélnek róla az utóbbi időben, de valahogy furcsán alakulnak a dolgok. A drogárusok vagy az úgynevezett szurkolók továbbra is szabadlábon vannak, tombolnak városszerte, az ember elvárná, hogy a sok duma után akcióba lépjenek a csendőrség és a rendőrség közös járőrei. A múlt héten megtörténtek az első lépések, a csendőrség legutóbbi szervezett akciója a „csendháborítók” ellen irányult. Az akció keretében több éjjeli szórakozóhelyre rontottak be, a lemezlovasoktól és a zenészektől elkobozták fegyvereiket: hangszereket, mixereket, elektronikai berendezéseket. A rajtaütés állítólag sikeres volt, a zenészek tiltakoznak, de hangszereiket nem kapják vissza. A csendőrök ezután elvonulhattak megérdemelt pihenőjükre, vagy ha nem tombolták ki eléggé magukat, ott a kisfoci-pálya vagy a futópálya.

Miután az Andrej Faljgej, az újvidéki Kultúrközpont igazgatója cenzúrát vezetett be az intézményben, az újvidéki művészeket tehát újabb csapás érte, sokan nem értik, miért éppen a zenészekre kellett először lecsapni a karhatalmi erőknek. Annyi a drogárus, rabló, gyilkos ebben a városban, és mind szabadon sétálnak. Lehet, hogy könnyebb a kávézókban razziázgatni, zenészeket terrorizálni, vendégeket ijesztgetni, de a rendőröknek inkább a „keményebb legényekkel” kellene foglalkozniuk, persze az már kissé komolyabb hozzáállást igényel. Főleg azért, mert a rendbontók, drogkereskedők egyáltalán nem tartanak a rendőrségtől, többször megesett már, hogy a rendőrség épülete mellett festettek uszító falfirkákat, a múlt héten pedig két huligán összevert egy rendőrt, aki komoly sérüléseket szenvedett. Ez azt jelenti, hogy nem félnek senkitől, s még ha véletlenül meg is esik, hogy letartóztatják őket, akkor a bíróságon, érdekes módon, megússzák feltételes büntetéssel vagy pénzbírsággal.

A hét elején a város központjában, napközben kaptak lencsevégre heroinnal drogozó fiatalokat. A videó felkerült a youtube közösségi videómegosztó honlapjára is. A rövidfilm szerzője elmondta, a város központjában dolgozik, a munkahelyén az ablaka egy kis utcára nyílik, amely tele van elhasznált injekciós tűkkel, szeméttel. Egy nap arra lett figyelmes, hogy ketten, fényes nappal, drogoznak a szűk átjáróban, és felvette őket. Hozzátette, ha nappal ilyesmi történik, akkor mi lehet itt éjjel. Az esetet nem jelentette a rendőrségnek, mert szerinte ebben a városban senki sem tudja, ki, miért felelős.