2024. március 28., csütörtök

Mikulásra kifőzik a cukrot

Az átlagosnál édesebb répából mintegy százezer tonna cukrot állít elő a zentai gyár

A cukorrépa feldolgozásának hatékonysága, a kapacitások kihasználtsága, tehát a cukor előállítása szempontjából a befejezéséhez közeledő idei kampány az utóbbi évek legjobbjai közé tartozik – hangsúlyozta Deák Teodóra, a zentai cukorgyár vezérigazgatója, amikor arról érdeklődtünk, hogy milyen fázisban van a cukorrépa feldolgozása. A cégvezető asszony elmondta továbbá:

– A répatermesztők és a cukorgyár is elégedettek az idei termés minőségével és a hozamokkal is. A cukorgyár körzetében 13 500 hektár cukorrépa termesztése volt leszerződve, valamivel kevesebb, mint amennyire számítottunk. A tapasztalt, évek óta velünk szerződő répatermelők az öntözhető parcellákon helyenként rendkívül magas terméshozamokat értek el. A gyökerek is átlagon felüli cukorfokkal rendelkeznek, a legtöbb termelő répája elérte a szabványosnak mondható 16 százalékos cukorfokot, vagy még annál is magasabb értéket.
A kampány elején jelentkezett a gyökerek fekete rothadása, szeptember közepe után ezt már nem tapasztaltuk, a behozott gyökerek legnagyobb része egészséges volt. A répa levéltömege a nyár folyamán nem száradt le, nem volt olyan hosszan tartó kánikula, mint tavaly. A növények levelei késő őszig termelték a cukrot, ami a hozamokon és a gyökerek cukorfokán meg is látszik. A Magyarkanizsa és Zenta környéki répatermesztők egy része száz tonnát meghaladó hektáronkénti termést takaríthatott be, amire talán még korábban nem is volt példa, vagy csak elvétve fordultak elő ilyen rekordhozamok.

Ami a répafeldolgozó kampányt illeti, később kezdtük, mint az előző években, amikor augusztus végén már megindult a gyár, de hamarabb be fogjuk fejezni a munkát. Ha a jelenlegi ütemben folyik a munka, számításaink szerint már december első hetének a végére, Mikulás tájékán befejeződhet a feldolgozóidény. A jó minőségű nyersanyag alapján mintegy százezer tonna kristálycukor előállítására van kilátás.

Már kötjük a szerződéseket a jövő évi cukorrépa termesztésére. Az idei termést 4,5 dináros kilónkénti áron fizetjük ki, a 0,30 dináros prémiummal együtt az ár 4,8 dinárra jön ki, ami a többi ipari növényhez viszonyítva sokkal nagyobb jövedelmet biztosít a répatermelőknek. Talán ezzel is magyarázható, hogy máris nagy az érdeklődés a jövő évi cukorrépa termesztése iránt. A szerződésben 4,3 dináros kilónkénti ár szerepel, ami még mindig jónak mondható, ha tudjuk, hogy mennyivel esett vissza a kukorica, a napraforgó vagy a búza felvásárlási ára.

A cukorpiacon sajnos egy ideje már a recesszió, a fogyasztás visszaesése a jellemző. A hazai és az európai piacon egyaránt csökken a kereslet a cukor iránt, túltelített a piac. Egyesek ezt a negatív tendenciát a dél-amerikai olcsó nádcukor dömpingjével magyarázzák, amiben lehet némi igazság. Az édesipar, a gyümölcslé-előállítók és a kekszgyárak is kevesebb cukrot rendelnek, mivel a termékeik forgalma visszaesett. Kétségtelen, hogy a több éve tartó gazdasági válság kihatott a vásárlóerőre és a cukorfogyasztásra is. Reméljük, a közelgő ünnepek előtt legalább valamelyest megnő a hazai fogyasztás – mondta Deák Teodóra.