2024. április 25., csütörtök

„A civil szervezetek nem politikai szervezetek”

Sajtótájékoztatón reagált a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezete az Óbecséért Polgári Csoport egyéves fennállása kapcsán megjelent sajtóhírekre. Dr. Molnár Viktor elnök emlékeztetett arra, hogy Knézi Péter, a civil szervezet alelnöke, egyben a községi képviselő-testület elnöke a VMSZ támogatásával maradt politikai funkcióban, hogy a polgári csoport mögött nincs egyetlen párt sem, és az nem működhet politikai szervezetként vagy a politika és a civil szféra közötti kapocsként. Molnár szerint a szervezetet senki nem hatalmazta fel a magyar érdekképviseletre, Knézi pedig sárba tiporja egykori elveit. A polgári csoport tagjainak a VMSZ-ből való kizárásával kapcsolatosan elmondta: a hivatalos indoklás szerint a kizárás oka a VMSZ politikai érdekeivel való szembefordulás volt.

Annak kapcsán, hogy a községi képviselő-testület hétfői ülésen a polgármester bejelentette: a német KWS vetőmegnemesítő cég óbecsei beruházásának köszönhetően 200-250 új munkahely nyílik a közeljövőben, Szilágyi Edit frakcióvezető arra tért ki, hogy a hatalmi koalíciónak arra is gondot kellene fordítania, hogy ne csak politikai és családi kapcsolatok révén lehessen munkához jutni, és hogy ezt a lehetőséget elsősorban a község lakosai kapják meg. Erre ellenpéldaként hozta fel azt, hogy a Tiszamente Óbecse Kft. képviselő-testületébe Óbecse képviselőjének az újvidéki illetőségű Željko Plavšićot nevezték ki.

Ragács Ervin képviselő azt kifogásolta, hogy az elmúlt három kkt-ülésre csupán három napjuk volt felkészülni, ezért több napirendi pont megszavazását nem is tudták támogatni. A költségvetés módosításáról szólva elmondta: a pénzhiány ellenére voltak kifizetések a büdzséből, és a pontos pénzügyi helyzetről csak a következő költségvetési kiigazítás alkalmával lehet majd pontos információkhoz jutni. Szégyennek nevezte azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak nem utalt pénzt az önkormányzat, amit Vuk Radojević polgármester azzal indokolt, hogy az MNT nem küldte meg az erre vonatkozó igényét. Ragács szerint ez nem valószínű, hiszen az MNT november 4-én adta postára az erre vonatkozó igényét, és kifejezte abbéli reményét, hogy a tanács meg fogja kapni a neki járó összeget.