2024. április 25., csütörtök

Határnyitás tíz napra

Reggel 7 és délután 3 óra között átjárható a határ Egyházaskér és Valkány között

Pénteken megnyitották a kishatárforgalmat a csókai községhez tartozó Egyházaskér és a szomszédos romániai Valkány között. A két ország polgárai december 2-áig, tehát összesen tíz napon át vehetik igénybe a határátkelőhelyet, és látogathatnak el a szomszédba. Amint azt Balázs Ferenc csókai polgármester elmondta, szeptemberben a kisbírófesztivál alkalmával már két napra megnyitották a korábban forgalmas határátkelőt, akkor 2100 átlépést regisztráltak a vámszervek, ami igazolja a határátkelő fenntartásának létjogosultságát ezen a helyen.

– Kilenc év után idén már második alkalommal nyitjuk meg a határt, ezúttal a román fél kérésére fordultunk a belügyminisztériumhoz a szükséges engedélyekért. Önkormányzatunk biztosítja a határátkelő tíznapos üzemeltetéséhez a határrendőrség és vámszervek munkavégzéséhez szükséges infrastruktúrát, áramot, vizet, mobil konténert stb. Szerbia és Románia állampolgárai tíz napon keresztül reggel hét és délután három óra között kelhetnek át a határátkelőn.

– Jövőre már nemcsak két alkalommal szeretnénk elérni a határnyitást, hanem többször is. Jó úton haladunk afelé, hogy a közeljövőben ez a határátkelőhely a gyálaihoz hasonlóan a nappali órákban nyitva álljon a két ország polgárai előtt. Szükség lenne a kishatárforgalom tartós beindítására, amiből a határ két oldalán élőknek haszna származna, megnövekedne a személy- és áruforgalom. Elősegítené a kulturális, a sport- és önkormányzati kapcsolatokat a szomszédos települések között – mondta többek között Balázs Ferenc az Egyházaskér és Valkány közötti határátkelő megnyitása kapcsán.