2024. április 25., csütörtök
ÚJVIDÉK

A zenészek visszavágnak?

A rendőrség megkezdte azok büntetését, akiknél éjjel egy óra után túl hangos a zene. A múlt héten és a hétvégén is razziát tartottak a város központjában, ahol a csendőrséggel egyetemben több DJ-től, zenésztől kobozták el a felszerelést. A feldühödött érintettek péntekre nyilvános zeneórát hirdettek a Szabadság téren.

Az első rajtaütés múlt csütörtökön történt, amikor a rendőrség és a csendőrség közösen átfésülte a Laza Telečki utcát és környékét, több zenésztől, DJ-től is elkobozták a felszerelését, mert túl hangosak voltak éjjel egy óra után. Állítólag a Dva anđela, a Kapetan Džek és a Holivud szórakozóhelyen bonyolították le az akciót.
– Olyan volt, mint a filmekben. Hirtelen bejöttek a klubba, megparancsolták, hogy kapcsoljuk ki a zenét, majd elkobozták a zenekeverő asztalról a mixert – meséli egy zenész, aki Sava Vukovićtyal lépett fel a Dva anđela klubban.
– A zenekar akkor szünetet tartott, így a muzsikát a DJ szolgáltatta. Minden felszerelését elvették, és a klub tulajdonosnőjével együtt bekísérték a rendőrségre, de hasonlóan jártak a zenekar tagjai is – magyarázta a zenész.

A rendőrségen bejelentették: ez csak a kezdet, ezután sűrűn ellenőrzik a szórakozóhelyeket.
– Igen, elkoboztuk a zenészek felszerelését, és szabálysértési eljárást indítunk ellenük csendháborítás miatt – mondta Stevan Jarić, az újvidéki rendőrség dolgozója. Hozzátette: a közbiztonság érdekében azt követelik, hogy a zenészek a felszerelésüket ne kaphassák vissza.

A Laza Telečki utca kávézóinak tulajdonosai a hétvégén tanácskozást tartottak, amelyen megbeszélték, mindannyian jobb hangszigetelést alkalmaznak a helyiségeikben.
– Megtudtuk, hogy azokon a helyeken tartottak razziát, amelyeknek környékéről a legtöbb panasz érkezett csendháborítás miatt. Azok, akik nem voltak túl zajosak, csak figyelmeztetést kaptak a rendőrségtől, hogy csukják be az ablakokat, és kapcsolják ki a túl mély basszust – mesélte az egyik kávézó tulajdonosa.
Azok a zenészek és kávézótulajdonosok, akiket a karhatalmi erők bekísértek a rendőrségre, perrel fenyegetőznek. Az újvidéki zenészek dühösek a történtek miatt, és tiltakozásul pénteken nyilvános zeneórát tartanak.

– Most elmegyek a rendőrségre, és péntekre bejelentem a nyilvános zeneórát. Remélem, még ezen a héten megkapjuk az engedélyt, és megtarthatjuk a tervezett akciót – mondta a Novosti napilapnak Igor Mihaljević, a High lo együttes zenésze. Hozzátette: addig, amíg a gengszterek szabadon sétálnak Újvidék utcáin, a rendőrség a művészeket bünteti, elveszi tőlük a hangszereket, és ellehetetleníti tevékenységüket – mondta Mihaljević. Hozzátette, az akció tiltakozás mindaz ellen, ami az utóbbi időben fojtogatja ezt a társadalmat: a korrupció, a hazugság, a lopás, a bűntettek megbocsátása, a cenzúra, a média ellenőrzés alá vonása és a nyílt fasizmus ellen.