2024. április 25., csütörtök

Nataša a győztese a C. zvezda–Győr meccsnek

A Győr női csapata 73:71-re nyert a Crvena zvezda ellen azon a belgrádi jótékonysági mérkőzésen, amelyen az eredmény teljesen másodlagos volt, ugyanis a találkozó igazi győztese Nataša Kovačević volt, akinek autóbusz-baleset után amputálták a lábát. A 19 éves Kovačević még a mérkőzés előtt találkozott a győri játékosokkal, akik átadták az összegyűjtött több száz plüssállatot, amit a magyar szurkolók támogatásuk, együttérzésük jeleként küldtek neki, és egy győri mezt, amit Fűzy András társadalmi elnök nyújtott át neki. A Crvena zvezda képviselőitől – Zorica Đurkovićtól és Nebojša Čovićtól – valamennyi játékos által aláírt labdát, valamint két mezt kapott. Az említetteken kívül a mérkőzésen jelen volt még Dragan Đilas, Dejan Bodiroga, Anđelija Arbutina, a Crvena zvezda és a Partizan kosárlabdázói, a Szerbiai Ifjúsági és Sportminisztérium képviselői is.

Nataša nagyon meghatódott a látványtól, így a levelét nem tudta felolvasni, helyette egy barátja tette meg ezt:

Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani. Ez nem az én találkozóm, hanem egy mérkőzés a sport tiszteletére, különös tekintettel a női sportra és a nevelésre. Ez a találkozó emlékezés a tragédiára, egy mérkőzés Tapodi Péter és Fűzy Ákos, valamint a családjaik tiszteletére. Ez egy mérkőzés, amely nem valaminek a végét jelenti, hanem a kezdetét. Ez a mérkőzés arra kell hogy emlékeztessen minket, hogy milyen boldognak kell lennünk azzal, amink van. Az emberek sokszor megkérdezik tőlem, honnan van erőm, de valójában semmi nem változott. Csak az élet nevű játéknak a szabályai lettek mások. Az erő pedig ugyanott van, ahol eddig is: az édesanyámban, az édesapámban, a testvéremben és a barátaimban, akiknek a nagy többségét a parketten ismertem meg. Az én üzenetem a mai eseménynek egyszerű: sportoljatok! Amatőr vagy profi szinten, teljesen mindegy. A lényeg, hogy sokkal erősebbek lesztek, mint mikor elkezdtétek” – állt Kovačević levelében, aki jelenleg tanulmányaira összpontosít, de kosarasként sem tett le végleg pályafutásának folytatásáról, bár ehhez speciális művégtagra és minden bizonnyal rengeteg külön engedélyre lesz szüksége.

– Turizmust tanulok az egyetemen, először ezt szeretném befejezni, ebbe fektetem most a legtöbb energiámat. A rehabilitáció után dől majd el, milyen irányt vesz az életem. Már ezzel az ideiglenes protézissel is napról napra jobban megy a járás, és ha minden jól alakul, teljes értékű játékosként szeretnék visszatérni a kosárlabdapályára.

A Radnički negyedik győzelme

A kragujevaci Radnički sikeresebben szerepel az Eurokupában, mint az Adria-ligában. A Radnički a 6. fordulóban megszerezte negyedik győzelmét, és négy körrel a csoportküzdelmek befejezése előtt továbbjutásra áll. Az Adria-liga csapatai közül ugyancsak 4:2-es mérlege a zágrábi Cedevitának és a ljubljanai Olimpijának van. Ezen a héten első győzelmét aratta a zágrábi Cibona, amely így megszakította az európai porondon zsinórban 28 vereségből álló sorozatát.