2024. március 29., péntek

Újabb letartóztatás az árutartalékok ügyében

Az újvidékiekből és zomboriakból felálló bűntársulás a gyanú szerint 5,5 millió euróval rövidítette meg az államkasszát

Pénteken reggel a rendőrség három újvidéki és két zombori személyt vezetett elő a Köztársasági Árutartalékokban tározott árubúzával és árukukoricával történő visszaélések elkövetésének gyanújával. A szóban forgó személyek a gyanú szerint 5,5 millió euróval rövidítették meg az állami költségvetést.

Az eltűnt búza legnagyobb része liszt formájában és rendkívül olcsón Macedóniában került forgalomba (Fotó: Ótos András)

Az eltűnt búza legnagyobb része liszt formájában és rendkívül olcsón Macedóniában került forgalomba (Fotó: Ótos András)

A rendőrség Mihail Uvačeket, az árutartalékok újvidéki igazgatóságának élelmiszerekért felelős központjának a vezetőjét, Jelena Drobnjakot, az árutartalékok újvidéki igazgatóságának egyik osztályvezetőjét, Staša Savković bírósági szakértőt, valamint a zombori Siniša Kozlinat és Angelina Strilićet, a Jugoinspekt vállalat munkatársait vezette elő, közölte Miljko Radisavljević szervezett bűnözésért felelős ügyész, majd hozzátette, hogy az ügyben gyanúsított másik két, zombori illetékességű személy, B. M. (1960) és G. M. (1962), szökésben vannak.

– Az elővezetett és a szökésben levő személyek ellen a rendőrség bűnvádi feljelentést tett annak gyanújával, hogy 2005 és 2012 között 11 ezer tonna árubúza és 10 500 ezer tonna árukukorica átadását tették lehetővé két zombori magánvállalatnak. Ezen a módon jogtalanul tettek szert 5,5 millió euró anyagi előnyre, vagyis ekkora összeggel rövidítették meg az árutartalékokat – részletezte Radisavljević.

A belügyminisztérium közleményéből pedig az derült ki, hogy a szökésben levő B. M. és G. M. 2005 és 2013 között a Köztársasági Árutartalékok felhatalmazott közraktározói voltak. A szóban forgó személyek a Gradska Pekara Sombor Részvénytársaság és a 1. Oktobar Sombor Részvénytársaság raktárait jelölték meg az árukukorica és az árubúza raktározási helyeként. A szerződések alapján 20 ezer tonna raktározására voltak jogosultak, raktárukban azonban csak 3360 tonna árunak volt, illetve van hely.

– A szóban forgó két személy szerződést írt alá a Köztársasági Árutartalékokkal. A szerződés alapját a Jugoinspekt vállalat munkatársai, Siniša Kozlina és Angelina Strilić, által kiadott hamis dokumentáció képezte. A dokumentációban a raktározásra alkalmas területet a valósnál nagyobbnak tüntették fel. Az árutartalékok részéről Mihail Uvaček írta alá a szerződést, még ha tisztában is volt azzal, hogy a B. M. és G. M. által feltüntetett raktározási kapacitás nem felel meg a valóságnak. B. M. és G. M 2005 és 2013 között a vonatkozó törvényes előírásokkal ellenben az árutartalékok rájuk bízott tulajdonát eladták, az így szerzett hasznot pedig megtartották maguknak. Az árutartalékok tulajdonának értékesítésével feltehetőleg 513 millió dinár törvénytelen anyagi előnyre tettek szert. Ezenfelül még 78 millió dinár anyagi előnyre tettek szert törvénytelenül, hiszen az árutartalékok indokolatlanul utalta át számlájukra a raktározásért a bérleti díjat – áll a belügyminisztérium közleményében.

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter elégedetten nyugtázta a letartóztatást, valamint kifejtette, hogy ezzel még nincsen vége az ügynek, újabb rendőrségi akciókra számíthatunk az ügy felgöngyölítése során. Talán végre mindenki megérti, hogy nem éri meg lopni, jegyezte meg Ljajić.

Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója is megerősítette, hogy az árutartalékokból eltűnt kukorica és búza ügyében folytatják a nyomozást, és újabb letartóztatásokat helyezett kilátásba. A visszaéléseket ugyanaz a minta szerint követték el: az árutartalékok felhatalmazott személyei különféle magánraktárak tulajdonosainak hamisított dokumentáció alapján lehetővé tették az áru tárolását, még ha ehhez nem is voltak adottak a feltételek, magyarázta Veljović.

A Köztársasági Árutartalékok témája idén júniusban került ismét a közvélemény középpontjába. Akkor 77 közraktárban tartottak rendkívüli ellenőrzést. Tizenhétben a felügyelők vagy nem találtak semmit, vagy temérdek gabona hiányzott. Összesen 90 ezer tonna árubúzának és 32 ezer tonna kukoricának veszett nyoma. Az államkassza ezzel mintegy húszmillió eurós kárt szenvedett. Az ellenőrzés elsődleges célja az volt, hogy fényt derítsenek arra, milyen állapotban van a tartalékokban levő gabona, azaz fertőzött-e aflatoxinnal. Az ellenőrök igencsak meglepődtek, amikor kiderült, hogy az áru csak papíron létezett.

A felhatalmazott közraktárakban csalással próbálták menteni a menthetőt, leplezni azt, hogy az árutartalékokban levő gabonát eladták, kölcsönadták. Sok helyütt úgy próbálták álcázni a dolgot, hogy deszkából készítettek kerítést, és azt körülöntözték búzával. Amikor azonban az ellenőrök belenyúltak a gabonakupacba, rájöttek, hogy a közepe üres.

Később az is kiderült, hogy az eltűnt búza legnagyobb része liszt formájában és rendkívül olcsón Macedóniában került forgalomba. Az árutartalékokból eltűnt búza és kukorica ügyében az utóbbi néhány hónapban 14 közraktár tulajdonosa ellen tettek bűnvádi feljelentést.