2024. április 24., szerda

Egyre több a fiatal alkoholista

A fiatalok 80 százaléka tizenhetedik életévéig már kipróbálta az alkoholos italokat és rendszeresen fogyasztja azokat, elsősorban hétvégenként – derül ki az újvidéki Vita szenvedélybetegségek kezelésével foglalkozó kórház kimutatásából.

Az egészségügyi intézmény a felméréshez 300 olyan szenvedélybeteg kórlapját vette alapul, akiket az utóbbi három évben kezeltek a kórházban. Közöttük voltak kábítószerfüggők, alkoholisták, szerencsejáték-függők.

A felmérés szerint a társadalom túlságosan kegyes hozzáállása az alkoholos italokhoz nagy részben hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatalok egyre korábban és egyre nagyobb számban kezdenek el szeszes italokat fogyasztani.

A kábítószerfüggőkről kiderült, hogy átlagban harmincévesek, munkanélküliek, nem élnek házastársi viszonyban és egyre később folyamodnak leszokás céljából szakmai segítségért. A legnagyobb problémát az úgynevezett könnyű drogok élvezői jelentik, mivel ők nem tekintik magukat szenvedélybetegnek és értelemszerűen nem is kísérelnek meg leszokni, derül ki a felmérésből, mint ahogyan az is, hogy a szerencsejáték-függők száma rendkívül gyorsan növekszik. A szerencsejáték-függők átlagban 28 évesek, középiskolai diplomával rendelkeznek, munkanélküliek és nem élnek házastársi kapcsolatban.