2024. április 25., csütörtök

Olcsóbb, de alig

A statisztika szerint csökkent az élelmiszer ára, ám a polgárok nem ezt tapasztalják

A hivatalos statisztikai adatok szerint októberben 0,3 százalékkal csökkent az élelmiszer ára, amit nem nevezhetünk jelentős változásnak. Az áruforgalmazók szerint egy ideig nem várható drágulás.
A Maxi és a Tempo kereskedelmi hálózatokat birtokló Delhaize Serbia társaság szóvivője azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hónapokban nem történt drágulás.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint októberben leginkább a zöldség ára emelkedett 6,2 százalékkal, viszont a káposzta kétszer kevesebbe kerül, mint tavaly ilyenkor, kilója jelenleg 3–20 dinár. A gyümölcsnek 9,5 százalékkal csökkent az ára, az ásványvíz és az üdítők 2,6 százalékkal, a kenyér és gabonafélék pedig 0,9 százalékkal olcsóbbak. Egyéb termékeknek nem változott az áruk.
Az alacsony októberi inflációt a mezőgazdaságban és a halászatban tapasztalható szeptemberi árcsökkenés előzte meg, amely egyéves viszonylatban, azaz a tavalyi azonos időszakhoz képest 26 százalékkal alacsonyabb. A búza 40, a kukorica 47 százalékkal, az ipari növények 32,5, a krumpli 21,5, a zöldségek 8,6, a gyümölcs pedig 45 százalékkal volt olcsóbb. A marhahús 10 százalékkal, a disznóhús 12,5, a baromfi 4, a tojás 15 százalékkal volt olcsóbb szeptemberben. Csupán a tej drágult meg 5,5 százalékkal. Az árcsökkenés ellenére a tavalyi azonos időszakhoz képest 8,6 százalékkal lanyhult az áruforgalom. Egyes médiumok azt jelentették, hogy egy év alatt 20-30 százalékot ugrott a külföldről behozott édességek, ételkülönlegességek, kozmetikai szerek és tisztítószerek ára.