2024. április 24., szerda

Tartományi támogatás a régi mesterségek űzőinek

A régi mesterségek és a művészi tevékenység serkentése érdekében a tartományi kormány 5,3 millió dinár vissza nem térítendő támogatásban részesítette azokat a magánvállalkozókat, akik az említett szakterületen tevékenykednek. A pénz nagyobb részét, mintegy 4 millió dinárt felszerelések beszerzésére, a többit pedig alapanyagok vásárlására fordíthatják.

– A tartományi kormány támogatása tulajdonképpen egyféle gesztus a régi foglalkozások mestereinek, mert a kiosztott összeg nem nyújt számukra komoly anyagi segítséget, csupán jelzésértéke annak, hogy valaki mégis figyel rájuk, értékeli tevékenységüket – mondta a Tartományi Kormány épületében megtartott szerződéskötés alkalmából Miroslav Vasin munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek egyenlőségéért felelős tartományi titkár.

Vajdaságban az utóbbi években sok régi mesterség és foglalkozás kihalt volna, ha még mindig nem volnának, akik szívügyüknek tartják a hagyományápolást, és immár nem kizárólag anyagi érdekből, hanem lelkesedésből űzik tovább a mesterséget. Ezek az emberek kevés pénzből nagy dolgokat képesek alkotni, és tevékenységük által nemcsak a múlt értékeit őrzik, hanem nagyban gazdagítják Vajdaság idegenforgalmi palettáját – hangsúlyozta Vasin.

A beérkezett pályaműveket szakbizottság bírálta el, azzal az irányelvvel vezérelve, hogy valamennyi foglalkozás támogatáshoz jusson. A beérkezett 65 pályamű közül 57 járt sikerrel, de mindegyikük a kérvényezettnél kevesebb összeget kapott.

Tartományi támogatásban részesült egyebek között a temerini Zelenka Géza kovácsmester is, aki műhelyében kapcsolható mezőgazdasági eszközöket gyárt, de szeretne mozgó kovácsműhelyt kialakítani, hogy a hagyományőrző táborokban a kovácsmesterség fortélyaira tanítsa az érdeklődő fiatalokat.