2024. április 19., péntek
A KÉMÉNYSEPRÉSI ILLETÉK KAPCSÁN

Védekezik a Stan

A Stan közvállalat közleményben reagált azokra a támadásokra, amelyeket az újvidéki sajtó hasábjain ellenük intéztek a városi önkormányzatban ellenzékben lévő politikai erők – a nemrég bevezetett kéményseprési illetéket az ellenzékiek harácsnak tartják – a közvállalat szerint ez nem éppen így van.

Emlékeztetnek arra, hogy a kommunális munkakört szabályozó törvény világosan előirányozza a kéményseprési tevékenység megszervezését, mindannyiunk érdekében. Szerbiában 150 éve történik szervezetten a kéményseprés, a Stan illetékesei szerint abszurdum most arról beszélni, hogy szükségünk van-e ilyesmire. Emlékeztetnek arra az aggasztó tényre is, hogy az elmúlt négy év során 3500 tűz történt Újvidéken, ezekben 52-en megsérültek, 8-an meghaltak. Egyre gyakoribb az elhanyagolt kéményekben felgyülemlő lerakódások öngyulladása, tehát nemcsak életminőségi szintnövelésről  vagy környezetvédelemről beszélünk, hanem általános biztonsági kérdésről is.

Az illetéket azért fizetjük mindannyian, mert nincs olyan épület, magán- és lakóház, irodahelyiség, amelyben terv szerint ne lenne előirányozva kémény, illetve füst- és levegőelvezető csatorna. Ezek karbantartása és ellenőrzése törvény által meghatározott kötelesség. Sok távfűtéses épületben a lakók a kéményeket konyhai gőzelvonók kivezetőjeként használják, ezekben ugyancsak gyülemlik a zsiradék, elhanyagolásuk veszélyt jelent. A kéményeknek tisztáknak kell maradniuk, szükség esetére! A négyzetméterenkénti 1 dinár a legalacsonyabb illeték a környéken, a belgrádiak 1,38 dinárt fizetnek ugyanezért a szolgáltatásért, Szabadkán lakóegységként 112,46 dinárt, Kragujevacon és Temerinben pedig kéményenként 280–360 dinárt.

Tekintettel a közműszámlák rendszertelen megfizettetésére, ebből a pénzből a Stan havonta nagyjából 5 millió dinár bevételre tesz szert, ez az összeg alapköltségeket fedi. A kéménysepréshez szükséges felszerelést már régen megvették, javarészt a Stan pénzén, a szoláglat most teljes gőzzel működik. A szolgáltatást azonban tömegesen igénylik, és a kéményseprők egyszerűen nem győzik a munkát, ezért történhet meg, hogy nem jutnak el mindenkihez azonnal – olvasható többek között a Stan közleményében.

A kéményseprésre nem kell sokat várni, felkérik a polgárokat, hogy legyenek türelemmel! A kémények Újvidéken nagyon koszosak, elhanyagoltak, sokáig kell tisztítani őket, ez is hozzájárul ahhoz, hogy lassan halad a munka. A kéményseprők egy része a kéménykatasztert készíti, azaz összeírják a kéményeket a városban, így ők nem vesznek részt a tisztítási munkálatban. Tiszta kémény – biztonságos otthon – üzenik a közvállalatból.