2024. április 16., kedd

Ötödszörre sikerül?

A nagybecskereki sörgyárat részenként próbálják eladni

Négy eladási kísérlet után sem mondtak le a csődeljárás alatt álló nagybecskereki sörgyár (ZIP) eladásáról. Dragan Božić csődeljárási igazgató közölte, hogy a gyárat részenként próbálják majd értékesíteni, hogy legalább a vagyonuk egy részét megmentsék az enyészettől. Fennáll annak a lehetősége is, hogy csökkentsék a kezdőárat, amiről a hitelezők hoznak döntést. Egyes vélemények szerint az eddigi eladási kísérletek sikertelensége elsősorban abban rejlik, hogy a város tulajdonába került a sörgyár 2 hektárnyi telke, pedig sokak számára éppen az lett volna a legvonzóbb a sörgyár megvásárlásakor.

A gyár vagyonának negyedik árverezésén 188 millió dinárt kértek a város központjában levő ügyviteli épületért, a termeléshez szükséges teljes felszerelésükért, a hozzájuk tartozó spirituszgyárért, raktáraikért, valamint a nagykikindai és a Petrovac na Mlavi településen levő üzlet- és raktárhelyiségeikért. Érdeklődő azonban ezúttal sem volt. Az eddigi eladási kísérletek folyamán egyetlen ajánlatot tettek: a tavaly áprilisi harmadik árverezésen csak az MK Komerc kompánia a kért árnál négyszer kevesebbet, vagyis 41 millió dinárt kínált. Mivel a felkínált ár a pályázatban feltüntetett összeg felénél kevesebb, a gyár vagyonának esetleges eladásáról a hitelezők bizottsága dönthet. Ez a testület azonban nem fogadta el a felkínált összeget.

A negyedik eladási kísérlet előtt kilátásba helyezték, hogy a versenypályázaton, mint vásárló megjelenik Nagybecskerek városa is. De ebből sem lett semmi.

A nagybecskereki sörgyárat 2003-ban privatizálták, amikor Momčilo Rajić 912 ezer euróért megvásárolta vagyonuk 51,04 százalékát. Azonban 2006 tavaszán leálltak a termeléssel, és 250 dolgozó munka nélkül maradt. A csődeljárást a nagybecskereki önkormányzat kezdeményezte (mint az egyik hitelező) abból a megfontolásból, hogy elkerüljék a vállalat automatikus törlését a jegyzékből.