2024. március 29., péntek

Nemzetközi kézművesvásár Zomborban

Első ízben tartanak a hétvégén nemzetközi kézművesvásárt Zomborban. A hagyományos mesterségekkel, kézművesmunkákkal foglalkozók vajdasági egyesülete ugyan már négy éve tavasszal és ősszel is megrendezi a városban a tagság szabad téri kirakodóvásárát, az idén viszont nemzetközivé válik, és egyéb tartalmakkal is gazdagodik a rendezvény, hallottuk az egyesület vezetőitől.

Nikola Đuran egyesületi elnök közölte, hogy a hétvégén, pénteken és szombaton a vajdasági kisiparosokon, kézműveseken, művészi színvonalú, hagyományos mesterséget űzőkön kívül Horvátországból, Szlovéniából és Magyarországról is érkeznek hasonló tevékenységgel foglalkozó kiállítók.

– A közös kiállítás pénteken 11 órakor nyílik, a délután során kerekasztal-megbeszélést tartunk a falusi kézművességről a Vajdaságban és az Európai Unióban. Másnap ugyancsak lesz egy tanácskozásunk a hagyományos mesterségek és a nemzetek közti tolerancia témájára – mondta Đuran.

– A terveink szerint 45-50 kiállítót fölvonultató kiállítás szombaton este hat órakor zárul, a vendégeinknek pedig vasárnap bemutatjuk városunk nevezetességeit, és lehetővé tesszük számukra, hogy elmélyítsék kapcsolataikat – tette hozzá Dragana Farkaš, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke.

Zomborban az eddigi kézművesvásárokat a sétálóutcán rendezték meg, de a hétvégére rossz időt várnak, így a rendezvényt áthelyezték a városháza nagytermébe. A kiállítást péntek délelőtt 11 órától szombaton 18 óráig látogathatja a közönség. A rendezvény védnöke a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdasági Titkárság.