2024. március 29., péntek

Hegesztők és pénzügyesek kerestetnek

Pillanatnyilag Szabadkán 11 515 munkanélküli személyt tartanak nyilván

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének adatai szerint a szabadkai munkaerőpiacon elsősorban pénzügyi adminisztrátorok és hegesztők iránt nagy a kereslet, miközben élelmiszer-ipari technikumot végzett munkaerőből többlet van.

Verica Kaloserović, a szolgálat karriertervező osztályának vezetője elmondta, a foglalkozások iránti keresletet a munkaadók igényei és a munkanélküliek végzettsége alapján összevetett adatok határozzák meg, így jelenleg a vegyésztechnikusi, élelmiszer-ipari és mezőgazdasági technikusi végzettségűek, majd a bankügyi, vám-és közlekedési technikusok vannak a legtöbben, akik munkát keresnek, miközben deficit mutatkozik a pénzügyi adminisztrátorok terén.
– Egyre több olyan fiatal van a nyilvántartásunkban, aki érdektelen, elveszítette a motivációját és bizalmát a rendszerben, és hosszú időre munka nélkül marad. Ezzel együtt viszont elöregszik a tudása, képessége, és egyre nehezebb a foglalkoztatása – mondta Kaloserović, aki azt ajánlja a jövendő középiskolásoknak, hogy pincérnek, gyógyszeripari technikusnak, hegesztőnek, asztalosnak, fémesztergályosnak és marónak tanuljanak, mert ezek a szakmák iránt évek óta nagy a kereslet.
Ezenkívül még keresettek a pékek és hentesek, a probléma azonban az, hogy a munkaadók munkatapasztalattal rendelkező jelölteket keresnek, ezzel a középiskolát befejezők nem rendelkeznek, viszont ez a probléma áthidalható a szakmai gyakorlat programjai által.

Igény van kereskedelmi utazókra is, itt azonban sokszor a munkavállalás egyik feltétele a saját jármű megléte is, illetve egyéb magas elvárások, melyeknek sokan nem tudnak eleget tenni. Egyes szakmák egyidejűleg hiány- és többletszakmák is, főleg az építőipart tekintve, azaz a szobafestők, ácsok és kőművesek, nagy ugyanis a kereslet és a kínálat is, de a feketén dolgozók száma miatt sem a kereslet, sem a kínálat nem csökken. Sokan a szürkegazdaságban vagy feketén dolgoznak olyan munkaadóknál, akiknek valójában szükségük lenne építőipari munkásokra. Ugyanez a helyzet a fodrászok, manikűrösök és pedikűrösök esetében is.

Pillanatnyilag Szabadkán 11 515 munkanélküli személyt tartanak nyilván. Az idén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közvetítésével 4722 személy kapott munkát, közülük legtöbben négyéves középiskolai végzettséggel, a legkevesebben pedig főiskolai végzettséggel rendelkeznek.