2024. április 19., péntek

VSZL: A központosítás tette tönkre Nagybecskereket

Nagybecskerek Jugoszlávia egyik legfejlettebb községe volt – Maribor és Ljubljana társaságában –, átlagon felüli bérekkel és nagy mértékű foglalkoztatással, ma viszont a fejletlen Szerbia fejletlen régiói között kullog – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tartományi és nagybecskereki képviselője. Szerinte a Béga menti város gazdaságát a központosítás tette tönkre.

– Az elmúlt húsz év alatt a munkahelyek száma 47 ezerről 29 ezerre csökkent. Az első szám Vajdaság teljes körű autonómiája idején volt, a másik a jelenlegi központosításban. Ezért követelünk világos keretet Vajdaság finanszírozására: a begyűjtött jövedelem decentralizálását és adóhatóságot Vajdaságnak. Hogy Vajdaságban és Nagybecskereken újból úgy élhessenek az emberek, mint évtizedekkel ezelőtt – mondta a képviselő.

Aleksandar Marton emlékeztetett, hogy a VSZL már hét éve követeli, hogy hozzák meg a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt, miközben évről évre a tartomány finanszírozásának alkotmányos kereteit sem tartják be. Szerinte a tartomány finanszírozásának kordába tartása volt az autonómia csorbításának a legfőbb eszköze. Vajdaságot sikerült nehézkessé, eredménytelenné, Belgrádtól függővé tenni. Ennek következménye pedig mindenki előtt világos. Ezt az állapotot szerinte csak egy tiszta és jó pénzügyi keret változtathatja meg.