2024. április 20., szombat

Külföldi fiatalok Csókán

Balázs Ferenc, Csóka polgármestere és a község önkormányzatának képviselői tegnap fogadták azokat a külföldi fiatalokat, akik a Fiatalok akcióban (Youth in Action) elnevezésű európai projektum keretében szervezett szeminárium kedvéért látogattak el az észak-bánáti településre.

A Csókai Dobosok Művelődési és Történelmi Egyesület által megrendezett Szinergia – cselekedj lokális szinten elnevezésű képzés elsődleges célja az, hogy ezek a fiatalok a találkozó ideje alatt, nem formális képzéseken keresztül fejlesszék az egymás közötti kapcsolatokat, és hogy tapasztalatot cseréljenek – mesélte Igor Ilić, a csókai egyesület aktivistája. Elmondta azt is, hogy ezenkívül a találkozó résztvevői megismerkednek a község életével, s meggyőződhetnek arról, hogy községben uralkodó súlyos gazdasági helyzet ellenére is a csókaiak vendégszeretők és barátságosak.
Az Egyesült Királyságból, Olaszországból, Portugáliából, Törökországból, Romániából, Macedóniából, Albániából, Bosznia-Hercegovinából és Koszovóról érkezett fiataloknak ezek után alkalmuk volt kérdezniük is a vendéglátóiktól, s ők ki is használták ezt az alkalmat. Közülük legtöbben az itt élő nemzetek közötti viszonyokra voltak kíváncsiak. A fiatalok számára egyébként egész nap képzéseket tartanak, de alkalmuk lesz ellátogatni Újvidékre a tartományi ifjúsági és oktatási titkárságra is. Ezenkívül, mivel a találkozó ideje alatt a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület székházában tartózkodnak, az egyesület igazgatónője felajánlotta számukra, hogy vegyenek részt az egyesület tevékenységében is.