2024. április 23., kedd

Csökkentsük energiafüggőségünket!

A tartományi kormány tizenegymillió dinárral támogatta 11 önkormányzat közmegvilágításának felújítását

A vajdasági kormány nemrég pályázatot hirdetett a közvilágításban használatos takarékos égők lecserélésére a vajdasági településeken. A nyertes községek képviselői tegnap Újvidéken aláírták az együttműködési szerződést, amelynek értelmében egyes községekben a tartományi költségvetésből finanszírozzák az égők egy részének lecserélését. A támogatás összege 11 790 627 dinár. A tíz sikeresen pályázó község: Apatin, Begaszentgyörgy (Žitište), Belcsény (Beočin), Kevevára (Kovin), Óbecse, Ópáva (Opovo), Ruma, Temerin, Topolya, Versec, valamint Zombor városa.

– Ideje, hogy ésszerűen fogyasszuk az elektromos áramot. Ha sikerül egyidejűleg használni az elektromos és a hőenergiát, akkor néhány éven belül stabil pozícióba kerülhetünk az energiaellátás terén. A helyi közösségeknek Vajdaság-szerte el kell kezdeniük az energiatakarékosságra vonatkozó tervezetek kidolgozását, és ezeket később bele lehet foglalni a tartományi energiamegtakarítási tervbe. Ha minden az elvárások szerint alakul, akkor a tartományban 2015-ben komoly előrehaladás lesz tapasztalható az energiatakarékossági intézkedések terén. Nem titkolt célunk többek között, hogy csökkentsük az energiafüggőségünket is – magyarázta a szerződések aláírása után Nataša Pavićević Bajić tartományi energetikai titkár.

– Topolyán a villanyáram költsége éves szinten mintegy 10 milliárd dinárt tesz ki. E nagy kiadást igyekszik csökkenteni a

a közmegvilágítás karbantartását végző topolyai Telekrendezési Közvállalat. Az új energiatakarékos égőkkel és foglalatokkal a villanyáram költségeinek csökkentését szeretnénk elérni, és folytatni a közmegvilágítás felújítását, ami évek óta tart. Erre a projektumra 2 millió dinárt különítettünk el a községi költségvetésből, és mintegy 800 ezer dinárt kaptunk a tartománytól. A projektum keretében Topolyán a Linderfalva és a Csantavéri út környéki nagyobb utcák közmegvilágítását újítjuk fel – nyilatkozta lapunknak Mánity István, a topolyai Telekrendezési Közvállalat igazgatója.