2024. április 19., péntek

Kukoricamóvát tartottak Felsőhegyen

Vasárnap hetedik alkalommal rendezték meg Felsőhegyen a Kukoricamóvát. A rendezvény az idén is a régi közösségépítő szokással, a hagyományos disznóvágással kezdődött, majd a megnyitót követően a tartományunk különböző településeiről érkezett kukoricatörő csapatok kimentek a felsőhegyi határba, hogy részt vegyenek a versenyen.

A móvázókat zsíros kenyérrel, forró teával és forralt borral fogadták a szervezők, akik egy icipicit elszámolták magukat, mivel a 16 helyett 30 csapat megjelenésére számítottak, s így mérték ki a csapatok számára a területeket, amelyeken le kellett szedniük a kukoricát. Végül úgy döntöttek, hogy minden csapat két parcellát kap, ami kapcsán többen meg is jegyezték viccesen, hogy igencsak rossz vásárt csináltak azzal, hogy beneveztek, s nemhogy ebédig, hanem estig sem fejezik be a versenyt.
A csapatok többsége a hagyományokhoz hű felszereléssel látott neki a kukorica törésének, s a munkások reggelijét elbíráló bizottság tagjai is elégedetten tapasztalták, hogy legtöbben megfeleltek az évszázados hagyományoknak, mert hát a földeket művelő emberek kalóriadús, egyszerűen elkészíthető és laktató táplálékot: főtt krumplit, tojást fogyasztottak, s még olyan jellegzetes ételeket, mint a meggykiszi, ami elengedhetetlen kelléke volt ezeknek a reggeliknek – mondta el lapunknak dr. Simon Tamás dandártábornok, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a bírálóbizottság egyik tagja. A munka során pedig úgynevezett kukoricaszedő pálinkát használtak, amit általában eperből, kukoricából vagy szőlőből készítettek. A csapatoknak egyébként nemcsak a kukoricát kellett leszedniük, hanem a szárat is levágni és kúpokba rakni, a termést pedig a kocsikra. Amíg a csapatok javában törték a kukoricát, addig a rendezvény helyszínén, a felsőhegyi parkban a főzőmesterek jobbnál jobb étkeiket készítették, a felsőhegyi iskola tornatermében pedig kiállítást szerveztek a résztvevők által készített tökös rétesekből, savanyúságokból, kocsonyákból, illetve az általuk termesztett tökökből.
A szervezők a gyerekeket és a legkisebbeket is bevonták a rendezvénybe. A legkisebbek tökvicsorit, csuhébabákat és csutkagórét készíthettek, de részt vettek a kukorica fosztásában is, amit az iskola sportpályáján tartottak meg.