2024. március 28., csütörtök

Feladta magát a Radnóti-szobrot megrongáló férfi

Kedden délután feladta magát a Győri Rendőrkapitányságon az a férfi, aki a hétvégén megrongálta a város határában álló Radnóti-szobrot – közölte az MTI-vel a megyei főkapitányság szóvivője.

Radnóti Miklós összetört szobra a győri városüzemeltetési társaság telephelyének raktárában (MTI fotó)

Radnóti Miklós összetört szobra a győri városüzemeltetési társaság telephelyének raktárában (MTI fotó)

Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint a 24 éves pápai férfi beismerő vallomást tett.

A férfi elmondta, ismerőse autójával vasárnap hajnalban egy győri szórakozóhelyre tartott, de mivel nem ismerte a környéket, az erős ködben csak későn vette észre az út mellett álló gránitszobrot. Az ütközés után ijedtségében továbbhajtott, de a kocsiból két faluval odébb, Öttevényen kifogyott a benzin. Ekkor utasával együtt bestoppoltak Győrbe, majd busszal hazamentek Pápára.

A szóvivő hozzátette: a Győri Rendőrkapitányság közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt folytatja az eljárást az ügyben.

Hétfőn írt arról a Kisalföld című megyei napilap, hogy autóval darabokra törték Győr határában a Radnóti-szobrot, Melocco Miklós alkotását, amelyet a költő halálának helyszínéhez közel állítottak föl 1980-ban.

A győri városüzemeltetési társaság már telephelyére szállította a szobor darabjait; a művet a szakértői vizsgálatot követően helyrehozzák. A lap felidézte, hogy a szobrot a rendszerváltás idején ismeretlenek vörös festékkel öntötték le.