2024. április 16., kedd

Szükségállapotot hirdettek Szardínián

Szükségállapotot hirdettek ki az olaszországi Szardínián kedden, miután előző éjjel a Kleopátra nevű ciklon megölt 17 embert és hatalmas pusztítást végzett a földközi-tengeri szigeten, írja az MTI.

Több folyó kilépett a medréből, és nagy területek kerültek víz alá (Fotó: Beta/AP)

Több folyó kilépett a medréből, és nagy területek kerültek víz alá (Fotó: Beta/AP)

– Ez egy nemzeti tragédia – mondta a vihar miatt összehívott soron kívüli kormányülés után Enrico Letta olasz kormányfő. Mint mondta, a szükségállapot kihirdetésének célja, hogy a hatóságok fel tudják gyorsítani a mentési munkálatokat, és további erőforrásokat tudjanak felszabadítani a helyreállításra.

A Szardíniára hétfőn lesújtó ciklon házakat, hidakat és autókat tett tönkre, a hatalmas esőzés és a nagy erejű szél súlyos anyagi károkat okozott. Több folyó kilépett a medréből, és nagy területek kerültek víz alá, miután néhol 450 milliméter csapadék esett mindössze fél nap alatt, ami féléves átlagnak felel meg.

A katasztrófavédelem szerint a vihar nagyjából 20 ezer embert érintett. A mentőcsapatoknak kedden délelőtt még nem sikerült elérniük a sziget egyes alacsonyabban fekvő részeit, ahol lehet, hogy újabb halálos áldozatokra bukkannak majd. Ugyanakkor „a katasztrófa legrosszabb részének már vége” – közölte a polgári védelem helyi vezetője, Gianfranco Galaffu.

Beszámolók szerint a sziget középső, hegyes-dombos vidékén fekvő Nuoro város környékén sokan a házuk tetejére vagy fákra másztak fel a víz elől. A sziget északkeleti részén lévő Olbiában ezrek otthonát rongálta meg a vihar. „A helyzet tragikus. A szállodák tele vannak emberekkel, akiknek el kellett menekülniük otthonukból” – mondta Ugo Capellacci szardíniai kormányzó a SkyTG24 televíziónak.

A BBC szerint a sziget egyes részeit háromméteres vízoszlop öntötte el, és sok helyen még kedden délelőtt is derékig érő víz állt. Cagliari partjainál a vihar által felvert heves hullámok nehezítették a hajók kikötését.

A vihar egy teljes brazil családdal végzett Arzachena településen, akiknek alagsori lakását elöntötte a víz. Olbiában egy család három tagja vesztette életét, gépkocsijukat egy összedőlt híd temette be. A hömpölygő víz autókat sodort el, többen így vesztették életüket, köztük egy nő és kislánya is. A halálos áldozatok között sajtójelentések szerint legalább egy rendőr és több idős nő is van.

Olbia polgármestere szerint az özönvíz olyan erővel érkezett, „mintha bomba robbant volna”, néhány óra alatt annyi eső esett, mint Milánóban fél év alatt. A katasztrófavédelem szerint a sziget nem volt megfelelően felkészülve a ciklonra, míg a helyi lakosok internetes közösségi oldalakon arra panaszkodtak, hogy nem kaptak megfelelő figyelmeztetést a hatóságoktól a vihar előtt.

A vihar időközben az Adriai tengert is elérte. A horvát meteorológiai szolgálat riasztást adott ki Dalmácia területére.