2024. április 16., kedd

Szerbia leszámol a huligánokkal

A rendőrség igazgatója hadat üzent a huligánoknak – Az SZHP politikusai kivonulnak a sportklubokból

A rendőrség intenzíven dolgozik a huliganizmus felszámolásán, és minden huligánt az igazságszolgáltatás elé állítunk, nyilatkozta hétfőn Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója. Hozzátette, ez a nemzetbiztonsági tanács követelése is. Mint megjegyezte, nem lehet egyenlőséget húzni a szurkolók és a huligánok között és a rendőrség mindig kapcsolatban lesz a valódi szurkolókkal, mert ez az állam és a sportklubok érdekei is.

– A nemzetbiztonsági tanács és az állam azt üzeni a huligánoknak, hogy Szerbiában nincs helyük. A szerbiai huligánok napjai meg vannak számlálva – mondta Veljović, majd hozzátette, hogy senki sem védi meg a huligánokat.

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke ugyanakkor bejelentette, hogy a párt főbizottsága hamarosan döntést hoz arról, hogy párt tagjai nem tölthetnek be tisztségeket a sportszövetségekben és a sportklubokban. A bejelentés előtt Bratislav Gašić, a haladók alelnöke, Kruševac polgármestere vissza is vonta jelölését a Szerbiai Tenisz Szövetség elnöki posztjáról. Gašić Vuk Jeremićet váltotta volna ezen a poszton. Szavai szerint az SZHP nem akarja elkövetni a Demokrata Párt azon hibáját, miszerint a párttagjait a klubok és a sportszövetségek élére helyezte.

Nebojša Stefanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke és az SZHP alelnöke is megerősítette, hogy a pártjuk sorából többen lemondanak sportklub-vezetőségi, vagy egyéb sportszövetség-vezetőségi posztjaikról. Mint megjegyezte, pártjuk tagjai közül sokan nem fogják megvárni a főbizottsági döntést, hanem még az előtt lemondnak posztjaikról. Szavai szerint azok a politikusok, akik posztot vállaltak a sportklubokban, jó szándékból tehették azt, és értékes munkát végeztek, de elképzelhető az is, hogy egyesek visszaéltek a helyzetükkel és csupán a sajtó előtt akartak tetszelegni.

– Véget fog érni ez a gyakorlat. Aleksandar Vučić szerint azok a személyek, akik aktívan politizálnak és a tagjaik az állami szerveknek, intézményeknek, nem vehetnek részt a sportegyesületek vezetésében. A politikusok foglalkozzanak a saját munkájukkal – mondta Stefanović.

Branko Ružić tárca nélküli miniszter, a Szerbiai Szocialista Párt tagja, a Partizan labdarúgóklub egykori alelnöke azt követeli a rendőrszakszervezetektől, hogy nevezzék meg azokat a politikusokat, akik állítólagosan védelmezik a huligánokat. Ružić akkor mondott le a Partizan alelnöki tisztségéről, amikor kinevezték európai ügyekkel megbízott tárca nélküli miniszterré. Hasonlóan cselekedett Aleksandar Antić közlekedési miniszter is, aki a Crvena zvezda labdarúgóklub igazgatóbizottsági elnöke volt.

– A rendőrszakszervezetek nevezzék meg azokat a politikusokat, akik a huligánokat védik. Megengedhetetlen, hogy a valódi szurkolókat egyesek huligánoknak nevezzék – hangsúlyozta Ružić.

Az SZHP kezdeményezésével kapcsolatban, hogy a politikusaik visszavonulnak a sportklubokból, az SZSZP képviselője azt mondta, azzal nem lehet megoldani a legnagyobb problémákat.

– Nem hinném, hogy a sportból való kilépéssel megoldhatjuk a problémákat. Én is benyújtottam a lemondásomat, de szem előtt kell tartanunk, hogy nem a politikusok a huligánok. Miért függesszük fel azok jogait, akik konstruktívan tudnak részt venni egy adott sportklub életében – vetette fel Ružić.

A sporterőszakkal foglalkozó tanács azon javaslatával kapcsolatban, hogy a visszaeső huligánokat öt évre kitiltanák a stadionokból, a tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy ezeket a visszaeső huligánokat nem csak ki kellene tiltani a stadionokból, hanem azokba az intézményekbe kellene juttatni őket, ahol egyébként a helyük lenne. Az intézkedést jó ötletnek nevezte, majd hozzátette, hogy ha az állam betartotta volna a törvényeit és az ügyészség is elvégezte volna a dolgát, a huligánok ma nem labdarúgómeccsekre járnának, hanem a börtönben ülnének. Végezetül megjegyezte, nem azon kell tanakodni, hogy milyen intézkedést kell bevezetni, hanem egyszerűen végre kell hajtani a hatályos intézkedéseket, jogszabályokat.