2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREK

Újra termel a Jugoremedija

Megkezdték az Aminofilin, az Amlodipin és a Sinkum 4 nevű gyógyszer gyártását

Hosszabb kényszerpihenő után tegnap újraindult a termelés a csődeljárás alatt álló, nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyárban. A munkát a bérlő, az újvidéki Union Medic társaság szervezte meg, amely havi 50 ezer eurót fizet a csődeljárás befejezéséig, illetve az átszervezési terv elfogadásáig. Az Aminofilin, az Amlodipin és a Sinkum 4 nevű gyógyszerek gyártását kezdték meg, és mint ahogy Milan Selaković, az Union Medic tulajdonosa az újságírókkal közölte, azt tervezik, hogy még az év végéig ezekből a gyógyszerekből akkora mennyiséget gyártanak, amely elég lesz a hazai szükségletek kielégítésére. Elsősorban az Aminifilin iránt nagy az érdeklődés, amelyet Szerbiában egyedül a Jugoremedija gyárt.

A bérlő két és fél hónapja vette át a nagybecskereki gyógyszergyárat, és ahogy Milan Selaković mondja, komoly feladat volt a termelési engedély és az egyes gyógyszerek gyártási jogának a megszerzése, mivel ezeknek egy részét már korábban megvonták a gyártól. Kellő számú szakembereket is fel kellett venni, és szavatolni kellett a termeléshez szükséges technológiai víz megfelelő minőségét is ahhoz, hogy megkapják az egészségügyi minisztérium engedélyét. A bérlő a felsorolt gyógyszerek mellett további 19 készítmény termelését tervezi, ehhez további engedélyek beszerzése szükséges.

Az Union Medic az elmúlt két hónapban negyven dolgozót alkalmazott, a termelés megindításával pedig számuk csaknem megkétszereződött. Hamarosan indul a második műszak is, ennek köszönhetően a dolgozók száma eléri a 86-ot. Többségük korábban is a Jugoremedijában dolgozott.

A csődbe jutott gyógyszergyár hitelezői a nagybecskereki gazdasági bíróság előtt december 16-án mondanak véleményt az átszervezési tervről, amelyet a Hypo Alpe Adria Bank és a belgrádi Blue Rose Foundation néven bejegyzett kft. nyújtott be. A belgrádi kft.-t időközben megvette az Union Medic, amely ezzel a szlovén bankkal együtt az átszervezési terv benyújtója is lett. A jelenlegi bérlő célja, hogy elfogadják az átszervezési tervet, mert ellenkező esetben felszámolják gyógyszergyárat.