2024. április 20., szombat

Tömény vers, szeretettel

A hétvégén zajlott le a XVII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó Bácsfeketehegyen

,,Az iskolában hatvanan vagyunk. / Szilaj legénykék. Picik és nagyok, / s e hatvan ember furcsa zavarában / a sok között most én is egy vagyok.” Kosztolányi Dezső e sorait idézte Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a hétvégén megtartott XVII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó megnyitóján. A bácsfeketehegyi kultúrotthonban, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvényeként számon tartott kétnapos találkozón két ország tizenhat településéről érkező ötvennyolc versenyző vett részt.

– Kívánom nektek, hogy a sok közül mindannyian legyetek egyek, legyetek különlegesek, és ezt tartsátok meg mindaddig, amíg vagytok, amíg színpadon álltok, emberek előtt – hangzott el Hajvert Ákos köszöntőjében. A megnyitón a kishegyesi Csőke Noémi zongorán játszott, Kőműves Noémi szavalattal lépett fel. A kisgyermek, gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában ötvennyolc (Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Zentagunarasról, Csantavérről, Szabadkáról, Csókáról, Magyarkanizsáról, Szenttamásról, Nagybecskerekről, Óbecséről, Kikindáról, Törökkanizsáról, Topolyáról, Zentáról, valamint a magyarországi Kunszentmiklósról és Nagykanizsáról érkezett) versenyző mutatkozott be és mérettetett meg a Vicsek Annamária logopédus, Mess Attila és Nešić Máté színművészek, valamint Krizsán Szilvia Sterija-díjas színművész, dr. Bence Lajos író, költő és Horváth István Radnóti-díjas előadóművész alkotta zsűri előtt. A szombati kétfordulós megmérettetésen, majd a másnapi döntőn való teljesítménye alapján a kisgyermek kategóriában a kishegyesi Kőműves Csenge bizonyult a legeredményesebbnek, második lett a topolyai Szabó Rebeka, harmadik díjazott a törökkanizsai Ballangó Klementina. Különdíjat ítéltek a csantavéri Csepella Máténak. A gyermek kategóriában nem ítélt oda a bírálóbizottság első helyezést, második lett a kishegyesi Lengyel Ágnes, a harmadik helyezésen hárman osztoztak: a bácsfeketehegyi Hodik Annabella, a csókai Dupák Fanni és a szintén csókai Szabó Regina. Az ifjúsági kategóriában a nagykanizsai Baj Bianka és a bácsfeketehegyi Ficze Árpád teljesítményét találta a zsűri a legkiemelkedőbbnek. Második lett a zentai Lengyel Klementina és a kikindai Morotvánszki Nikoletta. Ebben a kategóriában harmadik helyezést nem ítéltek oda. A felnőttek mezőnyében a bácsfeketehegyi Farkas Beatrix lett az első helyezett, a 2013-as Dudás Kálmán-díjat pedig a szenttamási Harangozó Erzsébet kapta.

A Forum Könyvkiadó, a Magyar Szó és a Jó Pajtás közös kiadásában megjelent, mgr. Bordás Győző válogatta gyermekverseket és rövidprózákat tartalmazó Ezüsttulipán című, hiánypótló kötet bemutatása, a Forum Könyvkiadó által kiadott kiadványok címlapjaiból plakátkiállítás, a Juhász zenekar közreműködésével táncház, az esti órákban pedig Tóth Péter Radnóti-díjas előadóművész VasútÁL(l)Omás című pódiumestje zajlott a helyszínen. A vasárnapi gálát Híres Áron és Kövesdi Angelika, a topolyai Tango táncklub versenytáncosainak fellépése is színesítette.