2024. április 20., szombat

Két szerb jelölt a második körben

Egyesek szabályosnak és sikeresnek nevezik a választásokat Kosovska Mitrovica északi részében, mások viszont még az EBESZ-t is csalással vádolják

A szerb jelöltek közül Kosovska Mitrovicán Krstimir Pantić, a Szerb Lista és Oliver Ivanović, a Szociáldemokrata Párt polgármesterjelöltjei mérettethetik meg magukat a közvetlen polgármester-választások második körében, amelyet december 1-jén fognak megtartani.

A vasárnap Kosovska Mitrovica északi részében három választási körzet 26 szavazóhelyén megismételt választások után a koszovói Központi Választási Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy Pantićra a polgárok 36,89 százaléka, Ivanovićra pedig 28,35 százalékuk szavazott. Harmadik helyen a szavazatok 20,2 százalékával Agim Deva, a Koszovói Demokrata Párt jelöltje, negyedik helyen a szavazatok 12,34 százalékával pedig a független Adrijana Hodžić végzett. Mivel Pantićnak nem sikerült a szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot megszereznie, ezért december 1-jén meg kell tartani a választások második körét.

A szavazatokat végül mégsem Kosovska Mitrovicán, hanem a Pristinától nyolc kilométerre lévő Kosovo Poljeban számlálták meg. A választási anyagot az EBESZ munkatársai szállították egyik településről a másikra. Nenad Rikalo, a KVB tagja elmondta, hogy az EBESZ ragaszkodott a szavazatok átszállításához Kosovo Poljeba, a választási bizottságnak nem voltak ilyen jellegű elképzelései. Emiatt kétségek ébrednek az egyébként szabályszerű folyamattal kapcsolatban, jegyezte meg Rikalo.

Pantić is meg van róla győződve, hogy a voksolás befejeztét követően visszaélések történtek, ezért nem fogadja el a választások eredményét. Pantić vizsgálatot követel, hogy mi történt a választási anyaggal a Kosovska Mitrovica és a Kosovo Polje közötti úton.

Krstimir Pantić szerint Nenad Rikalo, a koszovói Központi Választási Bizottság tagjának a nyilatkozata támasztja alá a legjobban, hogy vasárnap visszaélések történtek a választásokat követően.

– Az EBESZ este fél nyolckor vette át a választási anyagot. A választási bizottságok tagjai éjfélig, amíg meg nem kezdődött a szavazatok számlálása, egyáltalán nem látták a dokumentációt és az urnákat. Semmi nem tette indokolttá, hogy a szavazatokat ne Kosovska Mitrovicában számlálják meg. Ilyen körülmények között nem fogadhatom el a választások eredményét, még akkor sem, ha egyértelműen leköröztem Oliver Ivanovićot. Egyeztetni fogunk választási listánk jelöltjeivel és ezt követően eldöntjük, hogy milyen eszközökhöz folyamodjunk – fogalmazott Pantić.

A Szerb Lista polgármesterjelöltje egyébként meg van róla győződve, hogy Ivanović és pártja albán erőkkel kíván koalícióra lépni és megalakítani a községi hatalmat. Ivanović erről a független Adrijana Hodžićtyal folytatott intenzív tárgyalásokat, állítja Pantić, aki azzal is megvádolta Ivanovićot, hogy ő beszélte rá az EBESZ képviselőit a szavazatok számlálási helyének a megváltoztatására. Ivanović szombaton az EBESZ vezetőségi tagjaival találkozott, jó lenne elmondania, hogy miről is beszélgettek akkor, közölte Pantić.

Ivanović azzal vágott vissza Pantićnak, hogy részben őt tette felelőssé a szavazatok átszállításáért. Ennek a lehetőségét vasárnap a déli órákban elkezdték rebesgetni, ezért az SZDP már akkor írásban tiltakozott minden fontosabb illetékesnél, Pantićék azonban nem csatlakoztak a kezdeményezésükhöz, magyarázta Ivanović, aki egyébként elégedett saját eredményével és nem kételkedik benne, hogy két hét múlva még jobban fog végezni.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője sikeresnek és kulcsfontosságúnak nevezte a vasárnap megismételt választásokat.

– Elégedettek vagyunk a Kosovska Mitrovica északi részéből érkező hírekkel. Szerbia az európai út egy újabb fontos állomására érkezett el – nyilatkozta Ashton, aki már tegnap értesíteni tervezte az EU külügyminisztereit a koszovói helyhatósági választásokról. A Miniszterek Tanácsa valamikor december közepén vitatja meg Szerbia témáját, illetve ekkor kellene elfogadniuk a csatlakozási tárgyalások platformjának tervezetét és javaslatot tenniük a tárgyalások megkezdésének dátumára vonatkozólag.

Milivoje Mihajlović, a szerb kormány sajtóirodájának vezetője pozitívan értékelte a vasárnap megismételt választásokat, mondván: jó, hogy a szerbek elmentek voksolni. Így feltehetőleg saját maguk dönthetnek életükről és olyan hatalmak állhatnak fel a szerb községekben, amelyeket a nemzetközi közösség is elismer, értékelte Mihajlović.

– Kosovska Mitrovicában hamarosan megalakulhat a községi hatalom, majd ezt követően a koszovói szerb községek közössége is. Ezzel a koszovói szerbek legális részévé válnak a koszovói hatalmi struktúráknak. Ez kiváló kezdete a szerb és az albán nép közötti megbékélésnek, amely biztosan nem lesz egyszerű és gyors lefolyású folyamat. A szerb kormány továbbra is a koszovói szerb lakosság mögött áll, beleértve ebbe a gazdasági, politikai és minden egyéb segítséget. A Balkánon két megoldatlan kérdés létezik: a szerb–albán nemzeti kérdés és az európai uniós csatlakozás kérdése. A Balkán országainak csatlakozása nagy mértékben hozzájárul a szerb–albán kérdés rendezéséhez, vagyis az uniós integrációnak nem csupán gazdasági, hanem politikai vonulata is van. Nem hiszem, hogy Szerbia bárkit is akadályozni fog az európai uniós csatlakozás útján. A geostratégia és a kapacitás szempontjából Szerbia a Balkán motorja, vagyis nem történhet meg, hogy országunk bárki uniós csatlakozását gátolja – fejtette ki Mihajlović, majd a folytatásban elégedetten szólt a nemzetközi közösség koszovói erőinek vasárnapi fellépéséről.

Mihajlović nem hiszi, hogy Pristina manipulált volna a választási anyaggal, szerinte ilyen messzire nem mernének elmenni. Bízni kell az EBESZ képviselőiben, mutatott rá Mihajlović.

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője magával a megismételt választások folyamatával és a szerb polgárok részvételi arányával elégedett, azzal azonban már kevésbé, hogy az EBESZ kérése nyomán a szavazatokat nem Kosovska Mitrovicán számlálták meg.

Milovan Drecun, a parlament Koszovó-ügyi bizottságának elnöke is üdvözölte is fejleményeket és kijelentette, hogy már csak karnyújtásnyira van a szerb községek közösségének a megalapítása. A szerb egység és közösség győzedelmeskedett, emelte ki Drecun.

A Szerbiai Demokrata Párt egészen más állásponton van, szerintük a vasárnapi választások sikertelenek és szabálytalanok voltak. Sanda Rašković-Ivić, a párt képviselője azt állítja, hogy egyesek többször is voksoltak.