2024. április 25., csütörtök

Minden tudóspalánta számít

Újvidéken lezajlott a tizenkettedik VMTDK – Dr. Kis Ferenc kapta a Kristálygömb Díjat

Pénteken a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) 12. alkalommal a művészeti szekció előadásaival és kiállításmegnyitókkal vette kezdetét az Újvidéki Művelődési Központban. Az ünnepi megnyitóra szombaton került sor az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának amfiteátrumában. Végezetül a szervezők vasárnap kerekasztalt rendeztek az újvidéki Tudósklubban.
A nem hivatalos megnyitón pénteken Lázár Tibor festőművész az Újvidéki Művelődési Központban köszöntötte a közönséget, amely megtekinthette a kiállított képzőművészeti alkotásokat. A közszemlére tett művek témája a tükör volt. A megnyitó után performanszokat, valamint énekes, verses előadásokat követett figyelemmel a nagyérdemű.

Dr. Csányi Erzsébet: a VMDK a Kárpát-medence fiatal kutatóinak és művészeinek a seregszemléje lett (Fotó: Ótos András)

Dr. Csányi Erzsébet: a VMDK a Kárpát-medence fiatal kutatóinak és művészeinek a seregszemléje lett (Fotó: Ótos András)

Szombaton az újvidéki Technológiai Karon a hivatalos megnyitón Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora, Lengyel László, az Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa, dr. Kocsis Károly akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, dr. Weiszburg Tamás egyetemi docens, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke és dr. Csányi Erzsébet, a VMTDK főszervezője szólalt fel. Ezt követte a hat szekcióban részt vevő fiatal kutatók és művészek munkáinak a bemutatása és értékelése. A 145 jelentkezőből 94 szerbiai, 34 magyarországi, 9 szlovákiai, 5 romániai és 1 kárpátaljai volt.
– Megemelem a kalapom azok előtt, akik a vajdasági magyar közösség értelmiségének az utánpótlását jelentik. Ez a sokszor lefejezett és lefölözött értelmiség, amely negyedszer-ötödször igyekszik a saját soraiból pótolni önmagát és kihúzni magát a mocsárból, nagyon nagy elismerést érdemel – mondta a Nikowitz Oszkár.
Az idei VMTDK fővédnöke Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt. Az MNT képviselőjeként Lengyel László, az Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa szólalt fel.
– Az MNT programjai – akárcsak a VMTDK – arra törekszenek, hogy sokáig jövőképet adjanak a fiataloknak. Az elmúlt tizenkét év alatt láthattuk, hogy ennek a rendezvénynek különleges hangulata alakult ki, van neki arculata, lelkülete és megfogható eredménye – emelte ki Lengyel László.
– Globális világpolgárok vagyunk, viszont a nemzetek a globalizációval szemben védekezve a lokalizációra és a nemzeti közösség megtartására törekszenek. Mi is erre törekszünk Budapesten, hiszen minden magyar tudós és tudóspalánta számít. A Magyar Tudományos Akadémia létrehozói nem is álmodták, hogy a közös haza szét fog hullani, azóta nem férünk bele egy országba. Éppen ezért ma már Budapest tudományos világának a képviselői szellemi útjukon nem állnak meg a határállomásokon – szögezte le dr. Kocsis Károly akadémikus.
– A VMTDK csodája egy törékeny csoda, csakis szívvel-lélekkel érdemes valamit csinálni. Az idei rendezvény a régiókbeli képviseletét tekintve nagyon tarka és valóban a Kárpát-medence fiatal diák kutatóinak a seregszemléje. Mostanra felfejlődött a művészeti szekció, ahol valódi párbeszéd jött létre a kutatók és művészek között – ismertette a hallgatósággal dr. Csányi Erzsébet, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Tanszékének, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégiumnak a vezetője és a VMTDK főszervezője.
Az agrár-közgazdasági tudományok terén elért kimagasló kutatási eredményeiért és a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciákon való szerepléseiért dr. Kiss Ferenc agrárközgazdásznak ítélték oda a VMTDK 2013. évi Kristálygömb Díját. A 2006 óta létező tudományos-művészeti eredményekért járó díjjal a VMTDK-n fellépő fiatal kutató vagy művész folyamatos, többévi tevékenységét jutalmazzák.
– Ez a díj egy fiatal kutatónak nagy elismerést jelent, és egyben ösztönöz arra, hogy folytassam a kutatói tevékenységemet. Nagy örömet jelent számomra, hogy Vajdaságban létezik egy szervezet, amely még támogatja a hagyományos értékeket, a tudást és a művészetek ápolását – nyilatkozta dr. Kiss Ferenc.