2024. április 24., szerda

Mária Terézia és kora

Szabadkán megtartották a 18. Kárpát-medencei Honismereti versenyt

Mária Terézia és kora címmel rendezték meg szombaton a Kárpát-medencei Honismereti versenyt a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. Az általános iskolások mezőnyében az első helyen a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola csapata végzett, a középiskolások közül pedig a topolyai Dositej Obradović Gimnázium versenyzői lettek a legjobbak. A nyertes csapatok egy bécsi jutalomkirándulást kaptak.

Kreatív feladatként az udvari etikettet kellett feldolgozni (Fotó: Diósi Árpád)

Kreatív feladatként az udvari etikettet kellett feldolgozni (Fotó: Diósi Árpád)

A három éve nemzetközivé nőtt honismereti verseny főszervezője az Észak-bácskai Pedagógusok Egyesülete. De Negri Ibolya, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a rendezvényt 18. alkalommal tartották meg.

– Azzal a céllal indítottuk útjára a versenyt, hogy a diákok a tanórán kívül is bővítsék tudásukat és ismereteiket, valamint azt valahol be is mutathassák. Minden évben más témát dolgozunk fel, sokszor évfordulókhoz kapcsolódóan. Az elmúlt években igyekeztünk minden korszakot feldolgozni, bemutatni – mondta az egyesület elnöke.

A versenyre először egy tudományos kutatással, pályamunkával kell készülniük a középiskolásoknak és az általános iskolásoknak is, valamint az adott korról plakátokat kellett alkotniuk. A versenyen a diákok megvédték a pályamunkájukat, majd bemutatták a plakátjukat. Kreatív feladatként az udvari etikettet kellett feldolgozniuk.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a diákok ezt az úri világot is megismerjék, és ezáltal is csiszolódjon az egyéniségük – tette hozzá De Negri Ibolya.

Mint megjegyezte, annak ellenére, hogy évről évre nagyobb feladatot állítanak a tanárok elé, minden évben újabb csapatok és iskolák kapcsolódnak be a rendezvénybe. A kezdetekre visszaemlékezve az egyesület elnöke elmondta, hogy 1995-ben egyrészt nehéz volt egy, a magyar történelemmel foglalkozó versenyt megszervezni, valamint a tanárok sem ismerték a kritériumokat, így a feladatok is nehezeknek bizonyultak. Mára azonban kiforrta magát a rendezvény, és nagyon értékes pályamunkák születnek.

– A legjobbak valóban értékes munkákat adnak le, és a csapatok nyolcvan százaléka is kiváló munkát készít. Sokszor csak tizedeken múlik a győztes csapat sorsa – mondta.

A Magyar Nemzeti Tanács nevében a rendezvényt Sárosi Gabriella nyitotta meg. Köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a diákok egy olyan korszakkal foglalkoztak az idén, amelyet a történelemben a fény századaként is neveznek.

– A polgárság erőre kapott, és új gondolkodásmódot próbáltak meghonosítani. Elkezdtek beszélni az emberi jogokról és a szabadságról, valamint arról, hogy változtatni kell a régi feudális renden. Ez az időszak lesz a bevezetője a magyar nemzeti újjászületésnek és annak a magyar nemzetnek a megszületésének, amelyhez mi is tartozunk – nyitotta meg a rendezvényt Sárosi Gabriella.

Horváth Tamás, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője beszédében megjegyezte, hogy nagyon sok olyan trianoni megemlékezésen vett részt, amely arról szólt, hogy a szegény magyarságot keresztre feszítették.

– Eközben elfeledkezünk arról, hogy az elszakadt országrészeken voltak piciny települések, ahol felálltak, fegyvert fogtak, és megmaradtak magyarnak. Az egész világgal szemben. Az a feladatunk, hogy a történelemből ezt vigyük tovább – mondta az osztályvezető.

A versenyen 32 csapat indult, 29 Vajdaságból, egy Felvidékről, egy Erdélyből és egy Magyarországról érkezett. A versenyen 160 diák vett részt.