2024. március 28., csütörtök

Díjazták a legjobb hangmérnököket

Befejeződött az idei, sorrendben 14. Taktons

A Vajdasági Rádió és Televízió hangmérnökei három dobogós helyezést értek el a november 13-a és 16-a között megtartott újvidéki Taktons rendezvényen, melyen ezúttal is a macedón, szlovén, horvát, bosznia-hercegovinai, montenegrói, magyarországi, szlovákiai és romániai közszolgálati médiaházainak hangmérnökei képviseltették magukat, és a rádiónak, illetve televíziónak készült hangfelvételekkel mérték össze tudásukat.

A megmérettetés az idén első ízben az EBU (Európai Rádiódiffuziós Unió) 128-as szabványa szerint zajlott le, azaz valamennyi felvétel elbírálása ugyanazon a hangerősségi fokon történt. A versenyben 115 rádiós és 11 televíziós felvétel szerepelt, a hanganyagokat pedig héttagú zsűri bírálta el.

A VRT díjazott hangmérnökei Milan Guzijan, Aleksandar Marković, Balos Edvin és Darko Varga. A zsűri a Taktons nagydíjat a rádiós hangmérnökök sorában a Romániai Közszolgálati Rádió munkatársának, a televíziós hangmérnökök megmérettetésében pedig a Szerbiai Rádió és Televízió képviselőjének ítélte oda.

Járitz István, a Magyar Rádió Zrt. hangmérnöke a Klasszikus zene: szólisták, nyilvános felvételek kategóriában érdemelt dobogós helyezést.

Az idén első ízben osztották ki a Fece Iván-díjat is, amelyet az Újvidéki Rádió és Televízió egykori megbecsült hangmérnökéről, és a rendezvény eszmei magálmodójáról neveztek el. A zsűri egyhangú döntése értelmében a 600 euróval párosuló elismerést Robert Tanasković, a Horvát Rádió és Televízió hangmérnöke kapta a Népzene, „világzene”: nagy létszámú együttesek, közönség nélkül kategóriában.

A rendezvény versenyjellegű részén kívül az M-studió előcsarnokában a nagyközönség megtekinthette a világ legjelentősebb gyártóinak és forgalmazóinak hivatásos audio- és videofelszerelés-kiállítását is. A rendezvény másik színhelyén, az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán pedig a sorrendben második akusztikai és hangtechnikai konferenciát rendezték meg, melyen a 11 országból érkező előadó mintegy 30 dolgozatát mutatták be.

A Taktons soron következő 15. rendezvényét két év múlva, 2015-ben tartják Újvidéken a VRT M-stúdiójában.