2024. április 19., péntek

Szobor Radivoj Popovićnak Adán

Tisztelgés a tanító és kórusvezető előtt

Pénteken Ada központjában, a postával szembeni parkban Vera Pogrmilović helybeli nyugalmazott pedagógus és Bilicki Zoltán polgármester ünnepélyesen leleplezte a település szülöttjének, Radivoj Popović néhai szerb tanítónak és kórusvezetőnek a mellszobrát.

Az ünnepségen Zoran Stančulov a szoborállító bizottság nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Мajd prof. dr. Dragan Stanić, az újvidéki Matica Srpska elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben méltatta Radivoj Popović munkásságát és közéleti szerepvállalását, akárcsak Raša Popov irodalmár, akinek távollétében olvasták fel levelét. Beszédet mondott még Matija Becković akadémikus és költő, aki dicsérte az adaiakat, hogy méltó emléket állítanak Radivoj Popovićnak. A szoboravató ünnepségen fellépett továbbá Maksim Mudrinić sziváci dudás, aki többek között az ünnepelt szerzeményét is előadta. Ezt követően a helyi ortodox templomban misét mutattak be Radivoj Popović tiszteletére, majd késő délután a tiszteletére a színházban ünnepi műsort is tartottak, amelyen az adai és a moholi kórusok, hagyományőrző egyesületek tagjai, általános és középiskolás diákok, valamint a zenede tanárai léptek fel zenés-irodalmi műsorral.

Radivoj Popović fontos szerepet játszott a 20. század első felében az adai szerbség kulturális és közösségi életében. 1879. november 14-én született Adán, ahol 1944. január 5-én hunyt el. Tanulmányai elvégzése után 1903-ban visszatért Adára, ahol élete végéig tanítóként, iskolaigazgatóként, kórusvezetőként és zenészként tevékenykedett, valamint zeneszerzéssel is foglalkozott. A tiszteletére állított bronz mellszobrot Szilágyi L. László újvidéki szobrászművész készítette. A szobrot adományokból emelték a szoborállító bizottság kezdeményezésére, amelynek tagjai adaiak és moholiak, vagy innen elszármazott személyek, mégpedig: Sima Matić, Zoran Dragin, Sima Vukov, Branko Gavrić, Zoran Stančulov, Sima Sremčev és Vasa Konjević.