2024. április 24., szerda
Helyszíni tudósítás

Mitrovicán legalább ötezren szavaztak

Kosovska Mitrovica északi részében három választókörzetben 26 szavazóhelyen megismételt választást tartottak. A választások incidens nélkül, békében zajlottak le.

„Kapcsolják ki a telefonjaikat, hogy senki sem háborgathassa Önöket. Korán reggel induljanak el kirándulni. Töltsék a napot családi és baráti körben. Ne szavazzanak a független Koszovóra – őrizzék meg voksaikat arra a választásra, amelyet Szerbia képviselőházának az elnöke ír majd ki.” A vasárnapi választások bojkottjára felszólító szórólap ezúttal nem érte el a célját, a nem hivatalos adatok szerint vasárnap megközelítőleg ötezren járultak az urnák elé. Krstimir Pantič, a szerb kormány által támogatott jelölt szerint nem lesz szükség újabb választási körre, és biztos a győzelmében.

A koszovói rendőrség ezúttal sokkal szigorúbban felügyelt a biztonságra, mint két héttel korábban: hajnali háromtól harminc rendőr posztolt mindegyik szavazóhelynél, és akinek nem volt szavazati joga, nem is közelíthette meg a szavazóhelyet, valamint száz méteres körzeten belül nem lehetett gyülekezni sem. Az EULEX és a KFOR is nagyobb erőkkel volt jelen a városban, a település közelében katonai járművek álltak készenlétben, és a választásokat az Európai Unió megfigyelői is figyelemmel kísérték. Az emberek gyakran csoportosan – egyes sajtóhírek szerint a közvállalatok és intézmények vezetőinek az utasítására – mentek el szavazni. A megkérdezettek közül szinte senki nem akart lapunknak nyilatkozni, egyedül egy idős férfi ismerte el: november 3-án nem mert szavazni, az elmúlt két hétben viszont olyan sok jót ígértek a politikusok, hogy eleget tett kötelességének.

Információink szerint biztonsági okokból a szavazatokat ezúttal is Pristinába vitték számlálásra. Amennyiben az öt jelölt egyike sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát plusz egyet, december elsején megtartják a választások második körét.

A vasárnapi választások tétje az volt: sikerül-e szerb polgármestert választani, és része lesz-e Mitrovica a szerb községek közösségének. Ivica Dačić szerb miniszterelnök szerint ettől függ Catherine Ashton Belgrád és Pristina közötti viszonyokat taglaló jelentésének tartalma is. Ha e jelentés pozitív lesz, akkor az Európai Tanács is ki fogja jelölni a csatlakozási tárgyalások kezdési időpontját.

Közben a pristinai Tribuna napilap információi szerint a koszovói kormány által javasolt törvénybe a szerb többségű községek „asszociációja” megnevezés helyett a közösség szó kerül, amelynek használatáról korábban nagy viták voltak Brüsszelben. Elemzők szerint lényeges tartalmi különbségről van szó, a közösség ugyanis az asszociációval ellentétben végrehajtó hatalmat is jelent. A pristinai lap állítása szerint a szóhasználat módosítása azt jelzi, a koszovói kormány stratégiát váltott.