2024. április 19., péntek

Mi az a suskapiac?

Öko- és biotermékek, kézműves munkák cserélnek gazdát a szabadkai suska kör tagjai között, de nem pénzért, hanem suskáért

Kíváncsiságból mentem el múlt szombaton délután a szabadkai suska körbe, és fél óra múlva azt vettem észre, hogy már javában suskázok: bio almalevet, egy zacskó berkenyét, öko mosógélt, házi készítésű fogkrémet, egy sütőtököt szereztem. Ezek szépen bekerültek a suskafüzetembe. Most mínuszban vagyok, ám már eldöntöttem, hogy a következő suskapiacra Müller Péter és Popper Péter könyveit viszem, hiszem, jó cserebere-alapul szolgálnak. A lényeg: pénz nem cserél gazdát, a csereeszköz mértékegysége a suska. Ha csereberélek, az bekerül a suskafüzetbe. Ha x-től szerzek valamit 60 suskáért, de y ad az általam kínált portékáért 100 suskát, máris 40 suska pluszban vagyok, de ha z-vel megegyezem, hogy a nekem tetsző terméke 40 suskáért az enyém lehet, máris 0 az egyenlegem.

A suskapiac most már világjelenség, világjellegű mozgalommá vált. Franciaországból indult, Kanadában, Magyarországon is mind népszerűbb. Vajdaságban Zentán és Szabadkán működik, és alakulófélben van Magyarkanizsán és Topolyán is.

Bánvölgyi Helga, aki Budapesten kezdett suskázni, és amikor Szegedre költözött, egyike volt az ottani suskakör megalapítóinak, a következőképp magyarázza a suskapiac lényegét:

– Azzal a céllal működik a világban, hogy az emberek el tudják cserélni az értékeiket: termékeket és szolgáltatásokat – a kert felásástól kezdve az idegen nyelvre való fordításig –, így segítve egymást. Tehát számukra a közösség a lényeg és egymás segítése.

Készpénz nem cserél gazdát, suskában kereskedünk egymással, egy óra munkánk az 60 suskát ér – ettől a cserében részt vevők eltérhetnek –, de ez az az alap, amiből kiindulunk. Már hatodik éve Budapesten nagyon jól működik a suskapiac, sok tagja van. Egy-egy piacon akár 100 ember is megfordul, ugyanígy Szegeden is, ahol már közel egy éve működik, és ott is már hasonló taglétszámmal segítjük egymást. Állandóan gyarapodik a létszám, mert az emberek szólnak egymásnak, hogy ,,figyelj, a suskapiacon nincs tojás, neked van, és úgy néz ki, sikered lenne, és ha hozol, az az egész közösségnek segítség''. Mindenkinek a saját munkavégző képessége az érték, ki mit hoz a piacra, ha valakinek értékes kézműves munkái vannak, behozza a piacra, és ha tényleg szép és igényes kézműves munka, akkor van rá kereslet, és itt adnak rá olyan ellenfedezetet, ami nem dinár, és a suskájáért tud venni olyat, amit egyébként dinárért venne meg, tehát például mézet, lisztet, tojást.

Helgának házi készítésű, természetes alapanyagú kozmetikumai vannak, fogkrémei, bőrtápláló, arctonik, szájvíz. Ahogy a múlt szombaton a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület egyik helyiségében megtartott suskapiacon megfigyeltem, a részvevők öko- és biotermékeket kínálnak, olyasmit, ami a kertjükben, kis biogazdaságukban megterem, ami otthoni műhelyükből kerül ki. Tehát a helyi és kézműves termékek a népszerűek.

Keresztényi Zoltán a szabadkai suskapiac kezdeményezője:

– Szerettem volna, ha a szülővárosomban is létrejön egy, a szegedihez hasonló cserebere-közösség. Mert Szegeden láttam, mennyire tudjuk egymást segíteni akár a közösségi munkában, ezt suskalákának hívjuk, a régi kaláka mintájára. Kezdjük lassan ezeket a régi dolgokat visszahozni. Munkával, termékkel segíteni egymást, azzal, amire az embereknek szükségük van, amire igény mutatkozik. Ha valamit adok-veszek, az bekerül a suskafüzetbe. E füzetben mindenki nulláról indul, ha valaki vásárol, akkor mínuszba megy az egyenlege, ha elad, akkor pozitívba, és a kettő mozgása hozza létre, élteti a suskakört. Első alkalommal tíz, most már húsz egynéhány ember jött össze, és szerintem további gyarapodás várható, úgyhogy jövőre valószínűleg újabb, tágasabb helyszín után kell néznünk. Most már a kínálat is megnövekedett, sokan süteményt hoztak, kézműves dolgot, sok biotermék van. Ez más suskapiacokon is jellemző, mert aki elkezd suskázni, annak fontos, hogy minél természetesebb dolgokat kínáljon, szerezzen be, fontos az egészség, a közösség. Minden hónap második hétvégéjén délután négy órától tartjuk összejöveteleinket, legközelebb decemberben találkozunk, tekintettel a mikulásra, karácsonyra, kivételesen 7-én. A Facebookon szabadkai suska kör név alatt találnak meg bennünket, de a www.suska.hu honlapon találhatók információk, hogy mi a suskakör.

Helényi Klára azt hozta el a suskapiacra, ami a kertjükben termett: diót, mogyorót, édesköményt. Szegedi tapasztalata is van, nem csak az tetszett neki, hogy sokan összejöttek, hanem az, hogy igazi közösségi szellem uralkodik.

– Azért jobb, mint amikor pénzért vásárolok a piacon, mert a közösség építése is nagyon fontos, amellett, hogy kicserélődnek a termékeink, gazdagítjuk is a közösséget. Ez egy olyan fajta szellemi erő, amely építi az embereket. Megfigyeltem, mindenkit örömmel tölt el, hogy amit hozott, arra a másiknak szüksége van, ez egyfajta jó érzés – mondta.

Úri Szűcs Szilvia kézműves munkákat hozott, a gyönyörű színes Mikulás-zacskókat, asztalterítőket, apró dísz- és használati tárgyakat – sok új gazdára lelt. Mint megtudtuk tőle, nagyon szereti Helga természetes kozmetikumait, azt suskázta, és gyümölcsöt, zöldséget.

– Az egyik hölgy suskáért olyan valakit keresett, aki felásná a kertjét, sok mindenben számíthatunk egymásra, és ez jó dolog.