2024. március 28., csütörtök

Első helyen a gyerekek

Hallatlan és szemtelen... csak ezekkel a szavakkal minősíthető Momčilo Babić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatójának azon kezdeményezése, hogy a polgároktól teljes mértékben megvonják a jogot, hogy az állam költségén külföldi kórházakban kezeltessék magukat, és hogy a teljes gondozás kerüljön át egy humanitárius alapba, amelyet a polgárok donációiból finanszíroznának. Annak ellenére, hogy egyeseknek ilyen ötletek jutnak az eszébe, nem nagyon vettünk tudomást arról, hogy valaki bármiféle erőfeszítéseket tett volna, hogy megkönnyítse az efféle alapok megalapítását, igazgatását és működésének átláthatóságát.

Ahelyett, hogy arra adna ötleteket, miféle módon lehetne növelni a költségvetésben a külföldi gyógyításra szánt összeget – mert a szükségesek töredékére sem elegendő –, az egészségbiztosítási alap igazgatója takarékoskodna, kihasználná azt a tényt, hogy megmutattuk: a bajban egységesek vagyunk és készen állunk segíteni a másikon. Ugyanakkor elfelejti, hogy mindannyian fizetjük az egészségbiztosítási alapot, és igen gyakran jogosan felmerül a kérdés, vajon rendeltetésszerűen, sőt törvényesen használják-e fel a benne levő eszközöket.

Az államnak állnia kell a gyermekek gyógyításának költségeit az országban, szükség esetén pedig külföldön is. Sajnos, abban a Szerbiában, amelyben élünk, úgy látszik ez nem prioritás. A szülőknek egyedül kell feltalálniuk magukat, hogyan küzdjenek a gyermekeikért. A hatalom kénye-kedvére, a jó emberek jóindulatára, saját találékonyságukra és a törvényes előírások Szküllájára és Kharübdiszére hagyottan.

És ahelyett, hogy – ha már nem gondoskodhatnak kizárólag a gyerekükről, nem aggódva a pénz miatt – legalább ezen a törvényes téren könnyítenének a helyzetükön, a gyakorlatban ennek az ellenkezője történik. Ezért kellene egy törvényes keret, hogy az általunk létrehozott alapok átláthatóak és rendszerbeliek legyenek – hogy tudni lehessen pontosan, mennyi pénz került befizetésre és azt ki használja.

Ezt mutatta meg a kis Tijana esete is, akinek sajnos nem sikerült legyőznie a betegséget. Ezért kellene a gyermekek érdekében támogatnunk a nevét viselő alap létrehozásának ötletét. (Blic)