2024. április 20., szombat

Nem akarunk újabb harácsot!

A demokraták szombaton aláírást gyűjtenek a kéményseprési illeték törlésére

A Demokrata Párt városi bizottságában határozottan ellenzik a kéményseprési díj bevezetését, úgy vélik, hogy nem ez a módja annak, hogy a Stan közvállalatot (ennek a cégnek a kéményseprői végzik az újvidéki kémények karbantartását) „kihúzzák a szószból”.

Az illeték bevezetéséről a városi tanács október 9-én döntött, a megfizettetés novemberben kezdődik – a novemberi Informatika számlán már feltüntetik a négyzetméterenkénti 1 dinárt. Stevan Latinović, a párt képviselő-testületi tanácsnoka elmondta, hogy a vonatkozó önkormányzati döntés értelmében MINDEGYIK lakás, illetve üzlethelyiség-tulajdonos köteles fizetni a kéményseprési illetéket. Ugyanakkor a Stan közvállalatban az idei ügyviteli tervben mindössze egy kéményseprési felszereléskomplett beszerzését irányozták elő. Nyilvánvaló, hogy a vállalatnak sem szerszáma, sem káderállománya nincs ilyesmire. Az Informatika közvállalat nyilvántartása szerint Újvidéken valamivel több mint 9,3 millió négyzetméternyi lakásterület tartozik megfizettetési rendszerükbe, ehhez azonban hozzá kell adni az üzlethelyiségként bejegyzett négyzetmétereket is – így a szám meghaladja a 10 milliót. Ez azt jelenti, hogy a Stan közvállalat számlájára minden hónapban legalább 10 millió dinár befolyik ebből a forrásból. Ez semmi más, mint egy újabb harács, amelyet a képviselő-testület kivetett az újvidéki polgárokra. Így próbálnak pluszpénzhez jutni, amelyből fenntarthatják a vitathatatlanul nehéz anyagi helyzetben levő Stan közvállalatot. Az illeték megfizettetése ugyanakkor törvényellenes!

Szerintünk a várost vezető személyeknek felelősségtudóknak kellene lenniük, döntéseiket a törvényekkel összhangban, és mindenekelőtt a polgárok érdekében kell meghozniuk! A közvállalatoknak, amelyek a polgárok érdekében léteznek, oda kell figyelniük szolgáltatásaik minőségére, gondot kell viselniük arról, hogy ezekért a szolgáltatásokért mennyi pénzt kérnek. A kéményseprési illeték megfizettetéséről szóló döntés mindennek ellentmond, a képviselő-testületi szavazás során is ellene voksoltunk, és a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy e döntést visszavonják – mondta a tanácsnok, majd bejelentette, hogy a kéményseprési illeték törlésére petíciót indítványoznak. Internetes úton a petíciót a www.peticije24.com honlapon írhatjuk alá, személyesen pedig szombaton, november 16-án, nyolc ponton a városban: 10 és 12 óra között standot állítanak fel a Futaki úti piac előtt, két standot a limáni piac bejáratainál, a Mercator előtt, a heréskerti piac bejáratában, a halpiacon, a központban a Modena és a Zmaj utca kereszteződésénél, valamint az Újtelepen, a Roda diszkont előtt.