2024. április 25., csütörtök

Novak kezd, Janko kimarad

Novak Đoković és Radek Štepanek mérkőzésével kezdődik ma 16 órakor a belgrádi Arena csarnokban a Davis-kupa Szerbia–Csehország döntője. A két válogatott 12. alkalommal mérkőzik meg egymással, azzal, hogy kilencszer még Jugoszlávia és Csehszlovákia néven mérkőztek, míg a Világcsoport bevezetése óta ez lesz az 5. találkozó. Összesítésben a csehek 6:5-re vezetnek, a Világcsoport meccsein 2:2 az állás, legutóbb pedig tavaly Prágában találkoztak, amikor a vendéglátók 4:1-re diadalmaskodtak.

Szerbia a döntőben tartalékos összeállításban kénytelen kiállni, mivel Viktor Troicki büntetését tölti, Janko Tipsarević pedig sérülés miatt nem vállalhatta a játékot. Bogdan Obradović kapitány a ranglistán 117. Dušan Lajovićnak szavazott bizalmat, így az ópázovai másodszor lép pályára a válogatott színeiben. Đoković és Štepanek meccsének befejeztével Lajović és Tomáš Berdych játszanak, a 16 órakor kezdődő szombati párosra pedig a kapitányok a Bozoljac, Zimonjić és Hajek, Rosol kettősöket jelölték, de cserélni egy órával a kezdés előtt is lehet. Vasárnap 14 órától Đoković és Berdych következnek, és az eredmény alakulásától is függ, hogy Štepanek és Lajović vagy pedig mások zárják a mérkőzést.

A belgrádi meccset kemény pályán tartják meg, amelynek Novak Đoković vitathatatlanul az egyik nagymestere. Ha ugyanis fellapozzuk az ATP rekordjainak könyvét, rábukkanunk az adatra, hogy a nyílt tenisz korszakában csak hatan büszkélkedhetnek 80 százalékosnál nagyobb eredményességgel. A sort Jimmy Connors vezeti 82,66 százalékkal (515 győzelem, 108 vereség), a második Ivan Lendl 82,60 (394:83), a harmadik Roger Federer 82,38 (561:120), a negyedik Đoković 82,27 (348:75), az ötödik John McEnroe 81,11 (292:68), a hatodik pedig Pete Sampras 80,41 (427:104). Ha Novak a hétvégén két egyéni győzelmet arat, már csak 0,03 százalékkal marad le Federer mögött, ha pedig januárban megvédi az Australian Open serlegét is, mindössze 0,02 százalékos lemaradással már ott lesz Connors mögött a második helyen.

Györe László tegnap Nicosiában bejutott a futures torna elődöntőjébe. A 18 éves zentai a portugál Andre Gaspar Murtát verte két játszmában. Ez már szorosabb volt az előző kettőnél, Györe pedig a második játszmában 5:6-ról fordított. A zentai játékos következő ellenfele a 22 éves és a ranglistán 570. olasz Francesco Picco vagy a 25 éves és 753. helyezett ír Daniel Glancy lesz, s ez a meccs is négy új pontot ér.

Nyert a minszki 2. fordulóban Jovana Jakšić, aki három játszmában múlta felül az orosz Polina Lejkinát. Jakšić a negyeddöntőben a 19 éves és a listán 232. fehérorosz Ilona Kremennel találkozik.

A 16 éves Ivana Jorović is már negyeddöntős Egyiptomban. Jorović csak három játékot engedélyezett az ukrán Krisztina Kazimovának, a nyolc között pedig a 20 éves és a ranglistán 751., grúz származású orosz Natela Dzalamidze lesz az ellenfele.