2024. április 25., csütörtök
KOSZOVÓI HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK

Dačić: Szerbiát sikeres választásokkal lehet megvédeni

A koszovói szerbeknek részt kell venniük a megismételt helyhatósági választásokon, hogy a koszovói szerb községek közösségét meg lehessen alapítani, a koszovói szerbeknek ugyanis Belgrád csak ezen a testületen keresztül tud a jövőben is segíteni, és Szerbiát egyedül csak így lehet megvédeni, mondta pénteken Kosovska Mitrovicában Ivica Dačić szerb kormányfő.

Mitrovicában mintegy 5 ezer koszovói szerb békés menettel hívta fel a figyelmet a választásokon való részvétel fontosságára. A kormányfő is részt vett a megmozduláson, ahol beszédében kiemelte, hogy Szerbiát nem lehet többé puskákkal és tankokkal megvédeni, hanem csak erős politikai kapcsolatokkal és okos döntésekkel.

– Meg kell érteniük. Csak úgy segíthetnek magukon, ha nekünk is segítenek. Könnyű önfejűnek lenni és fejjel menni a falnak, de nekünk nem ez a célunk. Mi falakat akarunk ledönteni. Ezért fontos részt venniük a megismételt helyhatósági választásokon – hangsúlyozta a szerb kormányfő.

Szavai szerint a választásokon való részvétellel a koszovói szerbek nem Hasim Thaçi koszovói kormányfőnek és Pristinának segítenek. Hozzátette, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy a koszovói szerbeknek olyan hatalmuk legyen, amelyet Belgrád és Pristina is elismer.

– Szerbiát nem puskákkal, hanem sikeres választásokkal tudjuk csak megvédeni – szögezte le Dačić.

Zorana Mihajlović szerb energiaügyi miniszter szerint mindazok, akik bojkottálni akarják a megismételt helyhatósági választásokat, a reményt bojkottálják.

November 17-én három észak-mitrovicai szavazóhelyen ismétlik meg a választásokat, a Koszovói Választási Bizottság ugyanis az első körben visszaélések miatt megsemmisítette az eredményeket.